-
Tebligat ve İcra
Sayın üyeler,
Maliki bulunduğum bir gayrimenkul Genel kurulunda, Kat Mülkiyeti Kanununa uygun olmayan bir karar sonucu bir çok malike olduğu gibi itirazlarımıza rağmen şahsıma da bir borç tahakkuk ettirildi. Kanuni süreç başlatılmış ve tebligat elime ulaşmadan icra emri geldi. Haklı olduğumu düşündüğüm bu konuda kanunu itiraz ve savunma hakkımı maalesef kullanamadım.
Yönetim vekilinin, "Tebligatın usulüne uygun" olarak muhtarlığa tebliğ edildiği (?) beyanına rağmen Muhtarlıkta ve Posta dağıtım merkezindeki tüm kayıtları inceledim ancak tarafıma yapılan bir tebligat görülmüyor. Tebligatın usulsüz yapılmış olması büyük bir ihtimaldir. İcra dosyamı hafta içinde bulup hemen inceleyeceğim.
Bu durumda; gecikmiş olsam dahi tebligatın (büyük bir ihtimal ile) usulüne uygun olmadan yapıldığını öğrenirsem itiraz ederek icra takibini durdurabilir ve haklı nedenlerimden dolayı ayrıca savunma hakkımı elde edebilir miyim? Yöntemi nedir? Bir dava açmam gerekecek mi?
Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla
-
Cevap: Tebligat ve İcra
Postacının tebligatı muhtara vermesiyle, size teblğ edilmiş sayılır. Postacı bu durumda, tebligatınızın muhtara bırakıldığına dair bir haber pusulasını adresine bırakır. Buna istinaden gidip muhtardan tebligatınızı almanız gerekirdi. Eğer böyle bir not bırakılmamışsa ve muhtarda size haber vermemişse, kanuni itiraz süresi de geçmişse, doğrusu yapacağınız birşey yok. Muhtar sizin adınıza tebligatı aldığına dair postacıya imza verir, ancak aldığı tebligatı size verirken sizden imza almaz. Bu da demektir ki muhtarın verdiği imza sizin adınıza geçerlidir ve itiraz süresi de o günden başlar. Anlattığınıza göre usulsüz tebligat yok gibi görünüyor. Söylediğiniz gibi muhtarlıkta ve posta kayıtlarında adınıza tebligat yok ise, icra dosyasından tebligatı inceleyebilirsiniz, size tebligat gönderilmiş mi gönderilmişse bu tebligatı kim hangi tarihte almış oradan görebilirsiniz. Eğer tebligatı alan kişi sizin tarafınızdan yetkili değilse, evinizden biri değil ve muhtar da değilse o zaman itiraz hakkınız vardır.