Şirket Adına Bankadan Kredi Kullanımı
Merhabalar,
Özel bir şirkette üst düzey yönetici konumunda çalışmaktaydım. Şu anda bu şirkette çalışmıyorum. Şirketimiz sürekli olarak bankalardan rotatif krediler kullanmaktaydı. Kullanılan krediler için Mali İşler Birimimizce bankalara kredi kullanım talimatları faks ile gönderilmekteydi. ( çoğu zaman şirket imza yetkilileride sürekli şirkette bulunmadığı için kendilerindende bulundukları yerlere gönderilen fakslarla imzaları alınmakta ve alınan fakslar bankaya fakslanmaktaydı ) Şirket mali sıkıntıya düştü ve bankalardan çekilen kredileri ödeyemez durumda. Şirket sahipleri bankalardan çekilen bazı kredileri bankada ıslak imzalı talimatları olmadığı gerekçesiyle inkar ediyorlar.(şirketin gayriresmi işlemleri çoğunlukta ve bu işlemler için bankalardan bazı şahıslar adına açtıkları hesaplardan ödemeler yapıyorlar ve bu bankalarada çekilen kredilerden para yatırılmaktaydı) Ayrıca yüklü miktardaki emniyeti suistimal sigortalarından yararlanmak amacıyla şirketin mali işler yöneticisi ve dolayısıyla benim hakkımda emniyeti suistimal ve nitelikli dolandırıcılık gibi suçlamalar yöneltme hazırlığı içinde olduklarını öğrendik.
Bu tip suçlamalar için ve şirket sahiplerinin inkar ettikleri krediler için hukuki olarak neler yapabiliriz. Bu konularda hukuki yardımlarınızı rica ediyorum.
Saygılarımla,
Cevap: Şirket Adına Bankadan Kredi Kullanımı
Merhaba,
Öncelikle "geçmiş olsun, Allah kolaylık versin" demek isterim. Bu konunun pek çok boyutu bulunmaktadır. Bu nedenle olayı bir avukatla değerlendirip, daha işin başındayken gerçekçi bir strateji oluşturmanız doğru olur. Yine de size ve muhtemelen avukatınıza mütevazı seviyede katkı olsun diye bazı hususlara değinmek isterim:
1) kredi kullandırma talimatları sonrasında ilgili banka kullandırdığı kredi dilimini müşteri hesabına geçiyorsa, hukuken sorun çıkmaz.
2) kullandırılan kredi tutarı kasadan ve faks yoluyla gelen bir talimata göre ödeniyorsa -ki, ödenmemesi gerekir- ödeme yapılan kişi veya ödenen tutarın kullanıldığı işlemler o şirketin yetkilisi veya o şirketin işlemleri ise yine hasarsız atlatılabilinecek bir tablo sayılır.
3) ödeme tamamıyla ilgisiz kişilere yapılıyorsa, bu noktadan itibaren sorun başlar. Ancak, kredilerde periyodik olarak gönderilen hesap özetlerine itiraz edilmemiş olması veya ilgili hesaptan sürekli işlem yapıldığı halde hesap hareketlerine ve bakiyesine itiraz edilmemesi gibi sebeplerle bu işlemlerin hesap sahibinin bilgisi dahilinde olduğunu savunmak imkanı doğar.
Saygılarımla,
Ertuğrul Bey,
Çok teşekkür ederim.
Saygılarımla,
aynen katiliyorum. ayrica bankalar fax talimati sozlesmesi alirlar, fax ile islem yapabilmek icin, yoksa bankacilar o kadar aciz mi faxla islem yapacaklar. Bosuna itiraz edecekler bu islemler icin. Ayrica sayin ertugrul beyin dedigi gibi, kredi hesaba gectikten sonra ne yapilmis, nakit mi cekilmis, internetten mi islem yapilmis, para nereye gitmis bakilir. bunun disinda 3 ayda bir banka noterden ekstre gonderir bunlara neden 7 is gunu icinde itiraz edilmemis. icinizi rahat tutun. atilan imzalarda herhangi bir sahtelik yoksa bir sey yapamazlar.
Teşekkür ederim.
İşlerinizde kolaylıklar dilerim.