Aldığım ayakkabı ayıplı mal mı?
iz eşimle flo ayakkabı mağazasından ayakkabı aldık fakat eve gediğimizde eşim ayakkabıyı giyip dolaşmaya başladığında ayakkabının içinde (başparmağının olduğu yerde ) yarım cmlik çivi olduğunu farketti tabi ayağına battıktan sonra. acaba bu mal ayıplımıdır. Ne yapabilirim. Teşekkürler.
Cevap: aldığım ayakkabı ayıplı mal mı?
Ayakkabıyı aldığınız yere giderek yenisiyle değiştirebilirsiniz.
ama bu çivi eşimin ayağına battı böyle bi hata kabul edilemez , değiştirebilirim tabi ama bunun bi yasal yaptırımı olabilirmi ?
Alırken deneseydi.
Fatura kesti ise ve siz faturayıda aldı iseniz artık olay bitmiştir. Bundan sonrası 7 gün içinde anca ayakkabıyı
beğenmediğiniz için iade edebilirsiniz , yerine yenisini alırsınız.
Ama bunu alışkanlık yapıpta ayakkabıyı mağazada deneyip beğenip alıp eve götürüp sonra yok beğenmedim deyipte zırt pırt örnek 7 kere bunu yaparsanız değiştirirseniz bu da olmaz. Herkesin bir sabrı olur.
Birde garanti belgesi imzalarsınız garantide örnek : su geçirmez yazıyordur , şu şu kullanımlarda ayakkabı yırtılmaz yazıyordur ama garanti şartlarına uygun kullanıldığı halde ayakkabıda arıza olur o zaman gene değiştirirsiniz.
Fakat 100-200 TL altındaki ne malzemesi olursa olsun uğraşmaya değmez garanti ile.
Garanti türü şeylerde genellikle 200 tl üstü
beyaz eşyalarda
Elektronik diğer eşyalarda
otomobillerde ,
vb biraz daha pahalı olan şeylerde aranır.
//
yiyecekler - içecekler markanın önemi ise sağlıklı olmasına inanıldığı için markalı yiyecekler - içecekler seçilir.
//
ayakkabı ve giysilerde ise kumaşın , derinin kaliteli çabuk bozulmayan ve başka birisinin o marka elbise veya ayakkabıyı alım gücü olmadığı için insanın birazda parası ile hava atması için marka giysi veya ayakkabı seçilir. En kaliteli ve en pahalı marka elbise veya ayakkabıyı herkes alamayacağı ve ilgili markada fiyatlarını düşürmediği ve belli kesime hitap ettiği için müşteride o markanın gücünden kendine kişisel ego faydası sağlar ve marka ile bütünleşip kendisine değer katar. Genelde kalitenin yanında bu şekilde düşünülür. Hedef kitleleride genellikle genç yaş grubu , üst yaş grubundan ise iş adamları vb dir.
Bize göre ise giysi olsunda ayakkabı olsunda sorun değildir.
//
Satan mağaza nereden bilecek o çiviyi ayakkabıya batırıp kişinin kendini yaralayarak ucuz bir tazminat oyununa maruz kalmadığını ?
Mahkemede bir imalat hatası tesbit edilirse hukuken sorumlu kimse tazminata çarptırılabilir...
Ama ayakkabıyı geri verirseniz en fazla yenisi ile değiştirirler....
Sayın @MahmutDemirkiran;
Korkarım verdiğiniz bilgilerde sorun var.
1-Mağazadan alınmış bir ürünü "beğenmedim" diye 7 gün içinde değiştirme hakkınız yoktur.
2-Hele hele bunu 7 kere yapabileceğiniz gibi bir şey hiç yoktur.
3-Garanti belgesini siz imzalamazsınız, satıcı imzalar.
4-Garanti belgesinde "su geçirmez", "yırtılmaz" yazmaz. Bunlar reklamlarında, broşürlerinde veya kullanım kılavuzunda yazar. Bu yüzden bir mal satın alırken bu belgeleri de muhakkak alıp garanti süresi içinde muhafaza etmelisiniz. Örneğin ben aldığım 2.000 liralık bir tıbbi cihazı aldıktan 5 ay sonra feri verip parasını alırken kullandığım belge, malın BROŞÜRÜ idi.
5-Mal isterse 5 lira olsun bütün bu haklarınız vardır. 200 lira gibi bir sınır yoktur. Tüketici hakem heyeti kararı ile 50 liralık bir mikseri satın aldıktan 1,5 yıl sonra iade edip paramı geri aldım.
sayın mahmut bey neden denememiş demişsiniz adam solu denedi sadece oysa çivi sağdaymış. İkincisi çiviyi kendiniz batırıpkendinizi yaralayıp oyun falan yazmışsınız bahsettiğimiz çivi ayakkabının ayak ucunda baş parmağının olduğu yerde ve dışından hiçbir şekilde görünmüyor tabi bu incelenir ne olduğu anlaşılır.Beyfendinin yazdığı gibi bir malı alıp ben beğenmedin deyip defalarca değiştireceklerinide sanmıyorum .
Bu mağazada çalışan görevliler herhalde ayakkabıya bakımnca anlayacaklardır çivi imlattanmı kalmış yoksa bizmi batırmış çünkü ayakkabının dışında hiçbir hasar çizik delik yok.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Sayın @MahmutDemirkiran;
Korkarım verdiğiniz bilgilerde sorun var.
1-Mağazadan alınmış bir ürünü "beğenmedim" diye 7 gün içinde değiştirme hakkınız yoktur.
2-Hele hele bunu 7 kere yapabileceğiniz gibi bir şey hiç yoktur.
3-Garanti belgesini siz imzalamazsınız, satıcı imzalar.
4-Garanti belgesinde "su geçirmez", "yırtılmaz" yazmaz. Bunlar reklamlarında, broşürlerinde veya kullanım kılavuzunda yazar. Bu yüzden bir mal satın alırken bu belgeleri de muhakkak alıp garanti süresi içinde muhafaza etmelisiniz. Örneğin ben aldığım 2.000 liralık bir tıbbi cihazı aldıktan 5 ay sonra feri verip parasını alırken kullandığım belge, malın BROŞÜRÜ idi.
5-Mal isterse 5 lira olsun bütün bu haklarınız vardır. 200 lira gibi bir sınır yoktur. Tüketici hakem heyeti kararı ile 50 liralık bir mikseri satın aldıktan 1,5 yıl sonra iade edip paramı geri aldım.
Sayın senoleker 1-2-3-4 de bahsettiğiniz konuları örnek olması açısından verdim.
200 lira sınır olayı ise bir insan olarak 2011 senesi itibari bu fiyattan aşağısına garanti aramak gereksiz onu belirttim. Tabi herkesin ekonomik durumu farklıdır.
Benim aldığım ürün 150 tl dır ve 2 sene garantilidir. Fakat ben bunu 1,5 sene kullanmışımdır fabrika hatasından kaynaklansa bile bundan fayda sağlayamadı isem ben önemsemem. Ama 2.000 TL bir ürün almışımdır ve garanti süresi 2 senedir. 1,5 sene kullanmışımdır , benden kaynaklanmayan bir hatadan dolayı üründen verim alamıyorsam onu garantisi olduğu için tamir ettirme veya ürün değiştirme yoluna bile gitmek isterim. Anlatmak istediğim olay 200 tl dan aşağı ürünlerde o kadar pek fazla garantiye dikkat etmemenizdir. Tabi ürün 200 tl olurda 2 sene garantisi varda fakat alıpta 10 gün sonra bozulursa o ayrı o zaman gene gidin hakkınızı arayın derim.
Ben genelde 400 e yakın bütün ürün çeşitlerinin kullanım sürelerini bildiğim ve insanların gelirine göre bunları değiştirme sürelerini bildiğim için o konuda biraz daha geniş ve rahat davranırım. Ama herkes bilmediği için ve gelir durumlarıda farklı olduğu için 50 tl lık üründe bile git gel yapıp garanti süresince değiştirilmesini tamir edilmesini isteyebilirler. Konu geniş bir ürün yelpazesini taşıdığı için daha fazla yazmaya gerek yok.
Kimisi salla gitsin der yeteri kadar üründen verim aldım der , kimiside hayır salla gitsin demicem kanuni haklarımı sonuna kadar kullanıcam der. Birazda kişiden kişiye göre değişir bu durumlar.