Emekli maaşıma bloke konulması
Değerli forum sakinleri,
Yazmadan önce bu konuya ait sitede araştırma yaptım, amacım mesaj kirliliği yaratmamaktı, ancak sorumun detayına ilişkin yeterli bir cevap bulamadım.
2008 yılında bir kamu bankasınından emekli oldum. (Bankanın özel emekli sandığından) 2009 yılının mart ayında aynı bankadan bireysel kredi kullandım, ödemelerim düzenli devam etti, ancak 3 aydır ödeyemiyorum ve yasal takibe uğramak üzere. Emekli maaşım da kredi kullandığım bankanın şubesindeki hesabıma yatıyor.
Söz konusu banka şubesi emekli maaşımın yattığı hesaba geçen ay bloke koydu, çekemedim, bu ay da bloke devam etti ama maaşım biriken taksitlere yetmediğinden bugün avukata devredeceklerini bildirdiler.
Sorum söyle,
Emekli maaşının haczedilemeyeceğini diğer forumlarda okudum, ancak
Kredi kullandırılırken bir sürü form imzalattılar, bunlardan biri de kredinin maaş blokeli olduğuyla ilgiliymiş, dolayısıyla kredi kullandığım gün benden onay imza alınmış. Maaşım blokeli, yakında haciz de uygulanacaktır, mahkemede dava açarsam bu blokeyi kaldırtabilir miyim? Yoksa tek gelirim olan bu maaştan mahrum edilir miyim?
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Cevap: Emekli maaşıma bloke konulması
Konu ile ilgili tecrübesi olan bir avukat arkadaş varsa ve bilgisini paylaşırsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Banka maaşının hepsini el koyamaz bu hukuken aykırı zaten. ne olursa olsun 4 te 1 olarak en fazla bloke koyar maaşa. bence itiraz edin
Alıntı:
kirinti rumuzlu üyeden alıntı
Banka maaşının hepsini el koyamaz bu hukuken aykırı zaten. ne olursa olsun 4 te 1 olarak en fazla bloke koyar maaşa. bence itiraz edin
Emekli maaşına hiç haciz konamıyor diye biliyorum. Dörtte bir olayı sadece çalışanlarda.
Ancak özel bir sözleşme ile bankaya emekli maaşının tamamına el koyma yetkisi verilebilir mi bilmiyorum.
sizin başka emekli maaşınız var mı?
Emin değilim ama buradaki emekli maaşı özel sandıktan verilen maaş.....
ssk, bağkur veya emekli sandığı değil....
Merhaba,
Emekli maaşınız haczedilemez. Bu nedenle hacze benzerlik taşıyan işlemlerden olduğu için blloke de edilemez. Kanunen yasak olan işlemlere izin veren sözleşmeler de geçerli değildir. Dolayısıyla size imzalatılan taahhütname, temlik formu gibi belgelerin hükmü bulunmamaktadır. İhtiyaç duyarsanız belirttiğim kanaatlerin dayanağını oluşturan kanun maddelerini ve örnek kararları da iletebilirim. Saygılarımla,
Alıntı:
Av.Erduğrul Özbay rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Emekli maaşınız haczedilemez. Bu nedenle hacze benzerlik taşıyan işlemlerden olduğu için blloke de edilemez. Kanunen yasak olan işlemlere izin veren sözleşmeler de geçerli değildir. Dolayısıyla size imzalatılan taahhütname, temlik formu gibi belgelerin hükmü bulunmamaktadır. İhtiyaç duyarsanız belirttiğim kanaatlerin dayanağını oluşturan kanun maddelerini ve örnek kararları da iletebilirim. Saygılarımla,
Konuyla ilgilenip bilgilerini paylaşan arkadaşlara çok teşekkür ederim.
Sayın meraklıüye sorunuzun cevabını vereyim, başka bir yerden emekli değilim, 506 sayılı Kanun'un geçici 20'nci maddesine göre, banka sandıkları da SSK'nın sigortalılarına verdiği hakları ve aylıkları vermek zorundadır, sanırım 2013 gibi de tümü SGK'ya devredilecek.
Sayın Erduğrul bey, ilginiz ve yardımınız için sağolun. Dava açacağım için kanun maddelerine ve örnek kararlara ihtiyacım olacaktır, şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla...
Tekrar Merhaba,
5510 sayılı Kanunun 93’ncü maddesi “ Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez” hükmünü içermektedir. İİK 83/a ise “82 ve 83 üncü maddelerde yazılı mal ve hakların haczolunabileceğine dair önceden yapılan anlaşmalar muteber değildir” hükmünü içermektedir.
Bu kanun maddeleri iddianızı desteklemek için yeterli olacaktır. Yargıtay'ın konuya ilişkin içtihatları da kaçınılmaz olarak aynen kanun maddelerinde belirtildiği şekildedir.
Saygılarımla,
Sn. Av. Erduğrul Özbay gerekli açıklamayı yapmış. Çalışan biri olarak benimde maaşıma banka tarafından bloke konulmuştu. Banka müdürüne "Kendiliğinden hak alma" suçu işliyorsunuz dedim ama dinletemedim. İcra Mahkemesi'nde dava açtım ve kazandım. Bloke kalkmaz ise sizde öyle yaparsınız.
Sn. Av. Erduğrul Özbay gerçekten katkılarınız için çok teşekkür ederim.
sanırım bankadaki blokeli hesabımın emekli maaş hesabı olup olmadığı sorun olabilir, buna karşı da bankanın emekli sandığından bir yazı istedim ve geldi, yazı blokeli hesabımın emekli maaşımın yattığı hesap olduğunu içermekte.
Sayın Tolg paylaşım için sağolun, icra mahkemesinde açtığınız dava ne kadar sürdü? sakıncası yoksa biraz detay rica edebilir miyim?
Saygılarımla