Eşim 5 yılı aşkın süredir kayıp.Kayıp olduğu da EGM kayıtlarında var. Ben şahsen
(avukatsız) Gaiplik davası açabilir miyim? Ve sonuçlanma aşaması ne kadar sürer?
Printable View
Eşim 5 yılı aşkın süredir kayıp.Kayıp olduğu da EGM kayıtlarında var. Ben şahsen
(avukatsız) Gaiplik davası açabilir miyim? Ve sonuçlanma aşaması ne kadar sürer?
Merhabalar,
Öncelikle belirtmek isterim ki ben henüz hukuk fakültesini bitirmiş değilim, fakat size yardımcı olabileceğim kanaatindeyim.
Eşinizden aldığınız son haberi müteakip 5 yıl geçmişse mahkemeye başvurma hakkına sahipsiniz. Gaiplik kararı için başvuracağınız yetkili mahkeme, eşinizin Türkiye'deki son yerleşim yerinde bulunan mahkemedir.
Siz mahkemeye başvurduktan sonra mahkeme bu durumu ilan edecektir. İlanın süresi ilk ilan tarihinden itibaren - birden fazla kez ilan edilecek- en az altı aydır. Bu süre geçtinten sonra şayet illan semersiz kalırsa, eşinizin hakkında gaiplik kararı verilecek ve bunu takiben 10 gün içinde karar, aynı yerdeki nüfus müdürlüğününe bildirilip nüfus müdürlüğünce aile kütüğüne tescil edilecektir.
Elbette ki avukatsız başvurma hakkına sahipsiniz, lakin benim tavsiyem davanın takibi ile meşgul olmak üzere bir avukatla anlaşmanız yönündedir.
Ayrıca belirtmem gerekir ki gaiplik kararı kendiliğinden evliliğinizi sona erdirmeyecektir. Evliliğin feshini gaiplik kararı için başvuru ile birlikte isteyebilirsiniz.
Saygılarımla