Miras paylaşımı ve haksız pay alımı
Merhaba,
İçerisinde bulunduğumuz durumu en sade şekilde madde madde anlatmaya çalışacağım:
* Anne tarafı 4 kardeş, 2 erkek 2 bayan.
* Dedem vefaat etti, anneannem sağ.
* Dedem sağ iken, üzerine olan dükkanı annemden habersiz, 3 hisseye bölüyor, 1/3'ünü kendi , 2/3 lük hisseyi erkek kardeşlerin üzerine yapıyor. Bu durum hakkında haklarımız nedir?
* Ayrıca erkek kardeşler su an kendi üzerine olan hisseleri elden cıkarbilirler mi?
* Olayın bir başka boyutu da teyzemin zamanında bu paylaşımdan nakit olarak para aldığından şüpheleniyoruz, sadece ennemden mal kaçırma gibi bir durum var.
* Son olarak, bu dükkanın kira gelirinin kime gittiğini de bilmiyoruz ve yıllardır tek kuruşunu görmedik. Ayrıca dayım yıllardır dedemin evinde beş kuruş vermeden oturuyor.
Bütün bunlar ilerisi için mahkeme önünde ne tür bir etki sağlar?
Cevap: Miras paylaşımı ve haksız pay alımı
Merhaba arkdaşım konuyu bildiğim kadarıyla yardım etmeyi isterim sana;
1-Deden sağ iken yağtıgı mal paylaşımında şu anda hiç bir hak iddaa edemezsin çünkü olay sağ ve aklı başındayken gerçekleşiyor!
Alıntı:
Dedem sağ iken, üzerine olan dükkanı annemden habersiz, 3 hisseye bölüyor, 1/3'ünü kendi , 2/3 lük hisseyi erkek kardeşlerin üzerine yapıyor. Bu durum hakkında haklarımız nedir?
burada da belirttiğin gibi 3 hisseye bölünen dükkandan 1/3 dedenin üzerine buda şu demek dedenin vefatından sonra bu dükkanda bölünecek hisse 1/3 yani buradan da 4 kişiye hak düşüyor dükkan üzerinde en çok hisse erkek kardeslerde yani dayınların üzerinde size nakit olarak bir para vermek isterler dükkan için kalan hisseleri de devretmek için Örnek vererek anlatmam gerekirse
Dükkan 900 M2 bir alan dedeniz sağ iken dükkanı 3e bölerek 2 hisseyi dayılarınıza 1 hisseyide kendi adına yapıyor. buda şöyle 900/3=300 m2 dedenize ait yer var ölüm halinden sonrada dedenize ait 300 m2 yer paylaşılması gerekiyor çünkü 600 m2 yerin dedenizle alakası yok çünkü sağlığı zamanında dayılarınıza devretmiş!
Sizin burada paylaşmanız için kalan yer 300 m2.bu 300m2 kare yerde 5 e bölünür 4 çocuk bir eş olarak.bu durumda da en fazla yer dayılarınıza kalıyor.
Alıntı:
Ayrıca erkek kardeşler su an kendi üzerine olan hisseleri elden cıkarbilirler mi?
Evet dayılarınız kendi adına olan hisseleri istedikleri zaman ve istedikleri bir şekilde elden çıkartabilirler çünkü yerleri dedeniz sağ iken almışlar ve resmi olarak sahipleri onlardır bu duruma müdahale etme şansınız yoktur.
Alıntı:
Olayın bir başka boyutu da teyzemin zamanında bu paylaşımdan nakit olarak para aldığından şüpheleniyoruz, sadece ennemden mal kaçırma gibi bir durum var
Hukuk varsayımlar üzerine olmaz öyle birşey olsa bile teyzen hakkını almış mirasdan vazgeçmiş olabilir bunda sakıncalı bir durum yok ama vicdanen olabilirmi bilmiyorum.
Alıntı:
Son olarak, bu dükkanın kira gelirinin kime gittiğini de bilmiyoruz ve yıllardır tek kuruşunu görmedik.
dükkan üzerinde en fazla hisse sahipleri dayılarınız sben size formul vereyım siz bundan yola cıkarak hesap yapın 900 m2 olan yerde dayılarınız 600 m2 sabit vardı.Yanı dedenız vefat etmeden once yaptı dayınızın uzerıne siz 5 kişi ye kalan yer 300 m2 300/5=60m2 kişi başına size düşen alan bu formülden yola çıkarak hesaplayın kiranizin miktarını bilmediğim için yardım edemiyorum.Dedeniz ölmeden önce dayılarınızın sahip olduğu alan 600m2 iken dedeniz vefat ettikten sonra 120 m2 daha alan dedenizin hissesinden geliyor ve toplam alan 720m2 oluyor.sizede çok cuzzi bir miktarda kira payı düşmesi lazım.
Alıntı:
Ayrıca dayım yıllardır dedemin evinde beş kuruş vermeden oturuyor
Rahmetli sağ iken maaşını istediği şekilde harcar istediği çocuğuna yardım eder isterse evini dayınıza değil yoldan geçen bir kişiye bırakır ve karşılığında hiç bir şekilde ücret talep etmez hiç bir evladın ve eşin bu duruma yasal olarak itiraz etmek hakkı yoktur!Bu konuda da mahkemelerde bir hak talep edilemez hayatta herkes bu tıp olaylarla karsılasır kimi baba öz evladından kira alırken kimiside almaz!Bu durumda herhangi bir talebiniz olamaz.
Bu konuda bir avukat ile görüşmenizi önemle tavsiye ederim. Sitede araştırma yaparsanız, bu konularda çok çeşitli muvazaa yapılabildiğini göreceksiniz. Dedeniz kaç yaşında ve ne karşılığında bu devri yapmış? Bütün bunlar çok ince hukuki konular ve ancak bir avukat size yardımcı olabilir.
cevaplar için çok teşekkür ederim.
Dedemin bunu ne amaçla yaptığını bilmiyoruz ancak bu resmen mal kaçırmak oluyor.
Sağlığında dahi, malını çocukları arasında dilediği gibi paylaştırma hakkı olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta bu tür bir durum tehdit ve baskının öne çıkmasına sebep olur.
Bir de, dedem vefaat ettiğinde annemden veraset ilamı için hiçbir imza vs. talep edilmedi bu durum da tuhaf değil mi?
Başka yorumu veya önerisi olan yok mu arkadaşlar, yardımınıza ihtiyacım var.Teşekkürler.
"saklı pay" diye br şey vardı mirasta. Bu, sizin durumunuzla ilgili olabilir. Aramada "saklı pay" aratıp çıkan konuları okumanızı öneririm.
Arkadaşla yukarıda bahsettiğim 1990 yılında dede sağ iken ve bizden habersiz bir şekilde gerçekleşmiştir.
Bu olayda zaman aşımı gibi bir durum var mı?
Bu arada cok ciddi bu işin uzmanı bir avukat ile görüşmek istiyorum, para sorun değil.
Lütfen ciddi olanlar aşağıdaki adrese bir mail atmanız yeterlidir.
SITEMIZDE KISISEL ILETISIM BILGISI VERILEMEZ
Avukat ihtiyacınız için , bulunduğunuz ildeki barodan bilgi alabilirsiniz.
Sitemiz avukat arayışlarına cevap vermemektedir.
Yönetim
arkadaşlar zaman aşımı konusunda bilgi verebilir misisniz?
Bu konuda zaman aşımı gibi bir şey söz konusu mudur?
Dayılarınız hiçbir bedel ödemeden bu dükkandan hisse almış. Bu bir muvazaalı sözleşme diye düşünüyorum. (bknz. nispi muvazaa) Yani bir bağış söz konusu. Muvazaayı ispat ederken herhangi bir zamanaşımı yok. Bunu ispat ederseniz dedenizden kalan toplam miras kardeşlere 1/4er oranda dağıtılır.
Teşekkürler,
Peki ispat derken tam olarak nasıl bir yolla ispat etmem gerekiyor?
Söz konusu mülkün bağlı bulunduğu tapu dairesinde bu işlem satış olarak görünüyor zaten.
Bnm merak ettiğim konu, ''muvazalı satışta'' zaman aşımı söz konusu mudur?
Dava için annennenin vefatını mı beklemeli yoksa zaman kaybetmeden dava mı açılmalıdır?