İsim değişikliği ya da iki isimden birini sildirme
merhaba,
çocuğumun iki ismi var. bu ismi kıramadığım birisi koydu. iki isminden birisi çok az bulunan ve garip bir isim. çocuğum 18 yaşından küçük. ileride hayatı boyunca bu isimden dolayı psikolojik sorunlar yaşamasını istemiyorum.
niyetim, bu iki isimden birisini sildirmek ya da değiştirmek.
1) bir baba olarak benim bunu halletmem mümkün müdür? (bir avukat vasıtası ile)
2) ismi değiştirmek mi yoksa sildirmek mi daha kolay bir prosedürdür?
3) isim değiştirmek ya da sildirmek için ne tür haklı gerekçeler kabul görmektedir?
4) iki ismi birden değiştirmek istersek, yukarıdaki soruların cevaplarında ne tür değişiklikler olur?
cevap verecek ve ilgilenecek herkese şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap: İsim değişikliği ya da iki isimden birini sildirme
İsmin gülünç, kişinin kişiliğini geliştirmesine engel teşkil edecek mahiyette olması isim değişikliği için haklı bir gerekçe sayılabilir. Lakin anladığım üzere çocuğunuzun iki isminden yalnızca bir tanesi bu şekilde nitelendirilebilir. Bu vesileyle, iki ismi birden değiştirebileceğiniz kanaatinde değilim. Adın değiştirilmesi talebi kişiyi çok yakından ilgilendiren, hukuk dilinde "münhasıran şahsa bağlı" bir hak mahiyetindedir. Çocuğunuzun yasal temsilcisi olarak adın değiştirilmesi için dava açabileceğiniz, fakat dava hakkının az önce değindiğim niteliğinden ötürü bu başvuruda çocuğunuzun da onayının gerekeceği kanaatindeyim. Bu davada yetkili mahkeme davacı her kim ise onun yerleşim yerindeki asliye hukuk mahkemesidir.
(Deneyimim olmadığı için ikinci sorunuza maalesef yanıt veremiyorum.)
Belirtmem gerekir ki ben henüz bir hukuk öğrencisiyim. Dilim döndüğünce yardım etmeye çalıştım fakat bir avukata danışmanız en doğrusudur ki sizin de niyetiniz yukarıda belirttiğinize göre o istikamette.
Saygılarımla.
Cevap: İsim değişikliği ya da iki isimden birini sildirme
çok teşekkür ederim.
diğer bilgi sahibi arkadaşların da cevaplarını bekler, iyi günler dilerim.