Cevap: Ayda 415 saat çalışma
Dostum sana döyleyeceğim şeyleri maddeler halinde yazmak isterim...
1) Söylediğin ve şikayetini yaptığın şey sistem ile ilgili....bu siteden aynı benim gibi sana sadece hak verenlerin yazıları olacaktır. Maalesef hukukda boşluk çok. Bu boşluğun yanında denetlemede olmayınca böyle oluyor.
2) 4587 Sayılı İş Kanununa göre normal şartlarda senin aylık çalışma saatin en fazla 225 saat olmalı. Bunu bil. Bunun dışındaki çalışmaların fazla mesaili sayılmalıdır...
- Fazla mesai olarak çalıştığın saatlerin ücreti ise normal saatlik ücretinin üstüne % 50' si eklenmiş halidir. Yani 1 lira ise saatlik ücretin bunun 1,5 lira olması gibi.
- Kaldı ki sen 460 saat çalışıyorsun...senin normal hesaplamalarda maaşını işin içine katarsak 2000 tl net para alman gerekir. Bu da en az bir miktar...
3) Bu işveren milletine birisi ya da birilerinin sağlam bir dersini vermesi gerekiyor ama nerde o günler. Bunu yapması gereken devlet maalesef bunlara göbek bağı ile bağlı. Aynı şekilde işverende bunlara bağlı. Birbirlerine bağlı olarak yaşarlarken olan çalışanlara oluyor maalesef.
4) Sana sıra geldiği zaman kanunları uygulamayan, ama kendilerine sıra geldiği zaman en ufak gedikte kanun maddelerini kendilerine göre uygulayan ve maalesef bunu da yaparken gözünü makam hırsı bürümüş hukukçularını da kullanarak gerçekleştiren bu iş verene karşı hakkını aramak amacı ile mahkemeye gidiyorsun; mahkemelerin hali de ayrı bir içler acısı. Basit bir evrağın eksikliğinden, bir tanığın eksikliğinden dolayı çok ileri tarihlere atılan bir mahkeme yüzünden madur duruma düşüyorsun. Hakkımı arayayım derken bir bakmışsın ekonomik açıdan çöküntüye girmişsin. Hele bir de evli isen çoluk çocuğun varsa bunlar bir de okula başlama çağına gelmişse hepten bittin.
5) Bir de bunun kaybet / kaybetme temyiz aşaması var ki zaten burada bitiyorsun...
Şimdi sen anlattığın davanda haklısın. Dışardan bakıldığı zaman senin "babalar" gibi davanı kazanman gerekiyor. Ama sen mahkemeye başvurduğun zaman olacakları söyleyeyim...
- İstifa edeceksin. İstifa gerekçeni yazacaksın.
- Mahkemeye gideceksin. Diyeceksin ki ben istifa ettim. Yukardakilerin aynısını anlaacaksın. Ne kadar zamandan beri bu şekilde çalıştığını anlatıp gerçek hakkın olan paranı talep edeceksin.
- Mahkeme ispat yükü sende olduğu için senden bilgi isteyecek.
- Sen ilk etapta bu bilgileri iş verenden alamayacağın için kendine o iş yerinde şahit arayacaksın. Belki bulacaksın, belki bulmayacaksın. Bulduklarının bir kısmı vazgeçecekler. Bir kısmı sana şahitlik yapmaya gelirlerken bile tereddüt içinde kalacaklar. Bu yetmeyecek bazıları sana "ne demek şahitliğe gelirim" deyip bıyık altından yaptıkları konuşmalarla "şahitlik" yapmak istemediklerini belirtecekler...vs vs...
- Mahkeme iş verenden senin sicil dosyanı isteyecek. Eğer bu dosyalarda senin bu kadar çalışma saatleri ilişkin bişi yoksa hiç bir şey belkide elde edemeyeceksin. Bu sefer sen fazla çalıştığını göstermek için "teknisyen olarak imza attığın hastane defterlerini" isteyeceksin....vs vs vs...
Bu iş uzayacak da uzayacak....Mahkemenin senin lehine sonuçlandığını düşün....Normalde 2 ay yerel, 1 ayda temyizde bitmesi gereken dava emin ol ki en az 9 - 10 ayda bitecek. Temyize gidecek. Bu da ayrı bi dert. Ama bütün bunların sonunda mahkemeyi kazandın diyelim.....
Bütün haklarının hesaplanması için bilirkişi tayin edilecek. Bu kadar şikayet dilekçesi verdiğin ama cevap alamadığın kurumların bilirkişisi senin adına ne yaapcak onu bilemiyorum. Sonra sen tabiki bu durumda kıdem / ihbar tazminatı hakkıda kazanacaksın. Sonra çalışmadığın en çok 4 aylık süreç içindeki ücretin ödenecek. Ama ya mahkeme 10 ay sürdü ise. Geri kalan 6 ay ne olacak. 4 - 8 ay arası çalışmama tazmanitı alacaksın. Bu miktar ne olacak........................
Her neyse çok uzattım. Bende sana haklı olduğun halde ülkemizdeki sistemi ufakca anlatan bi yazı yazdım. Elin insanı ülkeyi karayolları ihalesinde dolandırır bu kanıtlanır. Ama yargı sisteminin yavaşlığından yararlanıp davayı zaman aşımına getirir ve elini kolunu sallaya sallaya dolandırmaya devam eder. Ama sen hakkınla ekmek mücadeleni yaparsın nafile...
Teşekkür ederim Kimyager81
Çok doğru ama bu devran böyle dönmez krizi yapan yine işverenlerdir!Özel hastaneler SGK ile anlaşma yaptığından beri çok yüksek miktarda para kaldırıyorlar ama yine olan çalışana oluyor Günde 7,5 saat çalışanmı gelen hastayla daha iyi ilgilenir yoksa 36 saat çalışanmı İzmir'de;Gülen cemaatine çok yakın bir hastane grubu var sistem onlarda da aynı devlette haklı farz edelim gelip bizim hastane hakkında işlem yapsalar,diyeceklerki hastane sahibi cemaatin hastanesini gösterip gidin onlarda yapıyor aynısını birine ceza yaz diğerine yazma olmaz böyle.o yüzden hiç karışmıyorlar.Bu yazıyı kaç kişi okur bilmiyorum ama şunu açık ve net söyleyeyim Devlet Hastaneleri gibisi yok!Özel hastaneler yaşını doldurmamış çocuklara serum yazıyorlar hastanede çünkü sgk dan almak için!Bunun gibi neleri var neleri serum takılmıyacak hastaya bile serum yazıyor çoğu doktor çünkü hastane sahipleri bu kadar serum bu kadar tahlil yaptırırsanız bu kadar prim veriyorum diyor...Çoğu özel hastaneler Türkiyenin Sağlık Kalitesini düşürdüğü gibi devletide soyuyorlar!!!
İşte bakın hep aynı konuyu farklı örnekler üstünde tartışıyoruz. Bu tip problemler hemen her kurumda var. Önemli olan bunları aşmak.