Limited şirket ortaklıgından ayrılma sorunu
merhabalar ;
2000 yılında 2 ortaklı limited şirketi kurduk ben başka işlerimden dolayı 11 yıl boyunca yapılan işlerde sadece imza attım ve noterden şirket adına banka bakanlık gibi yerlede ortagım yetkilidir diye imzam var 10 yıl boyunca gelirden hiçbir pay almadım ve şirket akaryakıt şirketi oldugu için büyük sermayeli ve şirket adına taşınmaz mal bile var ortagım hiç bir hakkımın olmadıgını söylüyor ve bendeki hissemi geri istiyor bende imza vermiyorum. şirketi fesh edecegini söylüyor tek taraflı fesh olmayacagını biliyorum ama bende ortaklıktan ayrılmak istiyorum hissem için para ödemeye yanaşmıyor şirket ortaklıgımdan nasıl ayrılabilirim hak talep edebilirmiyim. 10 yıl boyunca gelirden hiç pay almadım bu paylarımı alabilirmiyim ? nasıl bir yol izlemeliyim ? şirket yetkilisidir diye 10 yıl boyunca imza surküleri var banka hesaplarını durdurabilirmiyim ? yardımlarınızı bekliyorum. saygılarımla..
Cevap: Limited şirket ortaklıgından ayrılma sorunu
Benim de bir ortağım var; limited şirket sizinki gibi. Ben bir işyerinde maaşla çalışıyorum. Ortağım ise şirketi işletiyor. Şirketin kuruluşunda ben sadece kurulıuş masraflarına katıldım. Ama şirket için fiilen çalışmadım. Çalıştı isem de, bu "bir arkadaşa yardım etmek" sınırlarını aşmadı.
Ben de imzalar attım resmi işlerde.
Ama şimdi ortağım ortaklıktan ayrıl derse şirketin şimdiki haline gelmesinde benim bir katkım olmadığından şirketin şimdiki varlığından bir pay isteyemem. Olsa olsa kuruluş aşamasında katıldığım masrafları talep edebilirim.
Eğer şirketin resmi evraklar üzerinde ortağı olmamı kullanırsam, arkadaşımın birçok hakkını gaspedebilirim. Örneğin şirketin %50 ortağı olduğuma göre şirket varlığının yarısını talep edebilirim.
Ama ben senelerce sabah 8 akşam 6 çalıştım. O ise sabah 8 akşam 10 çalıştı. Hafta sonları da, tatillerde de çalıştı. Ben kazandığımla kendime ev aldım araba aldım. Onun ise evi ve arabası yok. Tüm kazandığını şirkete yatırdı.
Bu yüzden benin o şirketten bir talebim yok. Hak vaki olduğunda, çocuklarımın da onun çocuklarından olmaz.
Sizin yazdıklarınız çok az. Ama okuduğumda durumlarımız belki benziyordur diye düşündüm. Bu açıdan da değerlendirdiniz mi siz de kendi durumunuzu? Sizde böyle bir durum yok. Değil mi?