-
Nafaka süresi
Baba çocuğu için anneye nafaka ödüyor.
Şartlarda herhangibir değişiklik olmaması durumunda ne zamana kadar ödemeye devam edecek?
Çocuk 18 yaşını doldurunca? Evlenince? Okulu bitince? Kız ise ya da erkek ise fark var mı?
Ve hasseten: Kız çocuk 18 yaşını doldursuysa, evlenmediyse nafaka devam edecek mi? Okuyup okumaması fark ediyor mu?
-
Cevap: Nafaka süresi
erkek çocuğu için 18 yaş,kız çocuğu evlenmediği takdirde 25 yaş.. boşandığınız eşiniz evlenene kadar.. eşiniz evlense bile çocuklara nafaka ödersiniz,teyzemden biliyorum..
-
D. Çocukların bakım ve eğitim giderlerini karşılama
I. Kapsamı
MADDE 327.- Çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderler ana ve baba tarafından karşılanır.
Ana ve baba, yoksul oldukları veya çocuğun özel durumu olağanüstü harcamalar yapılmasını gerektirdiği takdirde ya da olağan dışı herhangi bir sebebin varlığı halinde, hakimin izniyle çocuğun mallarından onun bakım ve eğitimine yetecek belli bir miktar sarfedebilirler.
II. Süresi
MADDE 328.- Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder.
Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Medeni Kanunun ilgili maddeleri yukarıda olduğu gibidir. Kız çocuklarının evlenmediği takdirde 25 yaşına kadar nafaka alabileceği hangi mevzuatta yer almaktadır. Bildirirseniz sevinirim.
-
Boşandığı eşine zaten nafaka ödemiyor (evlenmiş herhalde) Sadece çocuk için ödüyordu.
Kızın 18 yaşını doldurmasına birkaç ay kaldı. Demek ki nafaka ödemekten yakında kurtulacak arkadaşımız...
-
Yetişkin olmayan çocuklar için eski eş e ödenen iştiraki nafaka çocukların reşit olması (18 yaşından gün alması) ile sona erer. Eğer reşit olan çocuk eğitimine devam ediyorsa çocuğun kendisinin yardım nafaka davası açması gerekir. Eğer bu iştiraki nafaka ödemesi icra kanalı ile tahsil ediliyorsa çocuğun nüfus kayıtlarını dilekçe ile ilgili icraya bildirmesi gerekir. Pratikte bazı işgüzar icra müdürleri bu dilekçeyi kabul etmiyorlar kanun maddesine ve yargıtay kararlarına rağmen...ama icra müdürünü bağlı olduğu icra mahkemesine şikayet edildiğinde durum değişiyor.kolay gelsin.