Yeni Ev aldım. Evin eski kiracısının icrası beni buldu
Daha önce abimin kiracı olarak ikamet ettiği evi 4 yıl önce satın aldım. Doğalgaz,telefon,su ve ayrıca evin tapusu benim adıma kayıtlı Nüfüs müdürlüğünde 4 senedir adresimde kayıtlıyım. Sadece Elektrik faturası abimin üstüne kalmıştı.Onun adına geliyordu.O şekilde elektrik fatura ödemelerini yapıyordum. Yakın zamanda bir avukat Geldi ve 2 bin Tl ye yakın bir borç ( abiminmiş ) gözüktüğünü adresinde burası ( benim evim ) olduğunu malları kaldıracagını söyledi. Bende Daha önce oturan kişinin olduğunu su anda benim evim oldugu söyledimse de Nuh dedi Peygamber demedi. Benden para talep etti. Yol Masrafı ıvır zıvır mantıksızca para istedi.Bende bu işin mantıksızca oldugunu söyledim. O da haciz yapacagını söyleyerek gitti. Ve 1 hafta sonra tekrar abimi aramış. Haciz işlemine başlıyoruz demiş....
Şimdi bu avukatın yaptığı şeyi acıklayacak biri varmı ? Gerçekten evin benim oldugunu bile bile haciz işlemi yapabilirmi ? Bu avukata nasıl cevap vermeliyim ?Mantık olarak bir yanlışlık var ama HUKUKİ olarak ne yapmalı ne demeliyim ?
Cevap: Yeni Ev aldım. Evin eski kiracısının icrası beni buldu
Avukat alacagını tahsil etmek için sizi taciz etmeye calısmıs, avukat tek basına mı geldi yoksa icra memuru ile birlikte mi geldi, sayet tek basına geldi ise öncelikle senin adresinde tebligat yapması lazım, gelen teblgatı iade ediniz, yok tebligat yapılmıs ve avukat icra memuru ile gelir ise haciz sırasında istihkak iddiasında bulunmanız lazım, ayrıca elektrik faturasınıda biran önce değiştirsen ii olur hocam basın agrımasın....
Abinizin ve sizin adres sistemindeki kayıtları neresi?
Ayrıca istikhak için çok başınız ağrıyabilir. Evinizdeki eşyanın iğneden ipliğe faturalarını ibraz etmeniz gerekir. Faturasını gösteremediğinizi alırlar.
Fatura tek başına istihkak iddiasını ispatlamaya yetmez. Asıl borçulun daha önce orada oturuyor olması, mevcut elektrik faturasının asıl borçlu adına kayıtlı olması avukatın haciz ve muhafaza işlemi yapabilmesi için yeterlidir. Eğer ki alacaklı avukatı haciz yada muhafaza işlemlerini yaparsa istihkak iddiasında bulunmanız gerekir. Bunu da tutanağa mutlaka yazdırmalısınız. Sonraki adım alacaklı tarafı ilgilendirir. Eğer istihkak iddiası için alacaklı taraf İcra Mahkemesinde devam kararı alırsa bu defa da istihkak davası açmanız gerekir. Ancak bu davada ispat yükü istihkak iddiasında bulunan tarafındır. Her türlü delille ispatlanabilir.