İmzalanan bir sözleşme ile ilgili
Merhaba herkese.
Bu forumda ilk defa yazıyorum.
Çalıştığım şirket ile bir sözleşme yaparak işe başladım 8 ay önce. Ancak o zamandan beri içimi kemiren bir durum var.
Sözleşmenin bir kopyası bende yok.
Sözleşmeye ben imza attım ama karşı tarafın iyi niyetine güvenerek attım.
Sözleşme hiçbir noter benzeri bir yerin tastiği ile imzalanmadı.
Sözleşme üzerinde bazı maddeler anlamsız. Örnek olarak imzaladığım şirketle birlikte girdiğimiz işin ters gitmesi durumunda karşı taraftan alınan tüm ücreti bana geri ödetme gibi bir maddesi var. Ayrıca uzun süreli bir sözleşme.
Şimdi ben farklı bir yerde işe başlamayı düşünüyorum. Ancak bu sözleşme yaptığımız işi ben şirkete bağlı kalmadan da uzaktan destek şeklinde rahatlıkla verebilirim.
Benim burada merak ettiğim konu bu sözleşmenin bir bağlılığı var mı ? Bana sözleşme maddelerinde yazanları ödetebilirler mi ? Benim karşı tarafında büyük bir şirketi olmasına karşın edindiğim güven ile imzaladığım bu sözleşme ile bana tüm alınan ücreti geri ödetebilir mi ? Bu sözleşmeyi mahkemeye ibraz ettiğinde sözleşmenin bir geçerliliği olur mu ?
Bu sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim.
İyi günler, İyi çalışmalar.
Cevap: İmzalanan bir sözleşme ile ilgili
Belirtmek gerekir ki,sözleşmeler hukukunda asli ilke sözleşme serbestisidir.Nitekim anayasanın 48.mdsi doğrultusunda çalışma ve sözleşme hürriyeti de hukuki açıdan herkesin hukuksal sınırlar içinde istediği kimseyle sözleşmesel ilişkiye girmesini güvence altına alır.Kanunda sınırlı sayı ilkesine tabi sözleşme tiplerinde noter veya kanunda belirtilen bir kamusal organın tasdiki sözleşmenin hukuken anlam ifade etmesi açısından zorunlu bir unsurdur,aksini kabul sözleşmeyi batıl kılar.(Maden kanunu 39.md,karayolu taşıma araçlarının devir ve satım işlemleri 2918 sayılı kanun vb.).Ancak fertler arasında yapılacak sözleşmelerde noter tasdiki kanunda tabi olacağınız sözleşme tipine ilişkin hükümde özel bir şekil şartı yer almamışsa sözleşmenin geçerliliği açısından zorunlu bir unsur değildir.Noter tasdiki ekseri olarak sözleşmenin taraflarından birinin imzanın diğer tarafa ait olup olmadığı benzeri iddialarının önüne geçmek için yapılmaktadır.Noter tasdiki yapılmaksızın ve sözleşme imzasına ihtilaf vuku bulması halinde kriminal uzmanlarınca saptama yoluna gidilir.İşte fertler bu tür bir sürece maruz kalmamak için sözleşmesel ilişkiyi noter nezdinde tasdik ettirir.Dolayısıyla sözleşmenizin noterde tasdik edilmemesinin geçerliliğine etki edip etmediğini ancak taraf olduğunuz sözleşmenin tipine göre saptayabiliriz.Eğer sözleşmeniz soyut hukuk normları açısından şekle tabi ise noter onayı olmaksızın yapılan bu sözleşme batıl kabul edilecek eğer kanunda adi yazılı şekil şartı yani serbestlik varsa noter tasdikinin olmaması sözleşmeye etki etmeyecektir.iyi günler dilerim...
tam anlayamadım. serbestlik derken ? Ben şimdi mantıksız bir sözleşme yapsam imzalatsam bunu karşı tarafa. Bu geçerli olacak mı ? Ayrıca bir kopyası bana verilmedi sözleşmenin. Verilmesi gerekmiyor mu ? Yani kişi benden şimdi durduk yere yüklü bir meblağ almak için beni dava edebilir mi ?
Benim de işe girerken imzaladığım sözleşmenin kopyası bende yok. Ama bu bence tamamen bizim kabahatimiz.
Sözleşme önümüze geldiğinde tek kopya olduğunu görünce "bir fotokopi çekelim onu da siz imzalayıp bana verin" dememiz gerekirdi. Bunu ben de demedim siz de dememişsiniz. Şu anda bize bir kopya verilmediğini ispatlayabilecek durumda değiliz.
Mesela birisine size bir milyon lira borcu olduğuna dair bir senet imzalatabilirseniz, geçerli olur. Tabii karşı taraf niye imzalayacak onu bilemem.
Basitçe anlatayım.. Kendinizi işten attırın..