Ayıplı mal ve üstüne hakaret
Merhabalar saygıdeğer arkadaşlar,
Öncelikle sorunuma değinmek istiyorum;
Bundan yaklaşık 4 evvel bir adet kulakiçi kulaklık aldım. Satışı yapan şahıs ürünleri yurtdışı kaynaklı bir fabrikanın el altından ülkeye getirtip satışı bir forum aracılığı ile gerçekleştirmekte. Bu bir maazeret mi bilmiyorum fakat, iş güç sayesinde hergün müzik dinleyemiyorum. Aldığım ürünün de ayıplı mal olduğu bu yüzden biraz geç anlamış(4 ay kadar) bulunmaktayım. Sorunum ise aldığım kulaklıktan birinden ötekine nazaran daha az ses gelmesi.
Yaklaşık bir hafta evvel satcıya satışın gerçekleştiği forum üzerinden ulaşıp sorunumu dile getirdim ve cümlemin sonunda "sorunumla ilgilenebilirmisiniz" diye kibarca sordum.
O da üründeki sorunun neden kaynaklandığına dair bir teşhiste bulundu. Ben ikinci bir mesaj attım, peki şimdi ne olacak bağlamında. Gelen mesaj ise; "üründeki sorun sizdende kaynaklanmış olabilir, benden de , kusura bakmayın ürün değişimi/tamiri yapamam" şeklindeydi. Buraya kadar herşey normal.
Bende haklı olarak satışı gerçekleştirdiği konuya ulaşıp sorunumu dile getirdim, alıcı şahıslarında aynı hataya düşmemesi adına. Yaklaşık 3-4 kere alıntılaştık. Yavaş yavaş hakaretin boyunu artırdı ve suçu tamamiyle üstüme yıkıverdi, sizli bizli konuşmalar yerini senli-benli konuşmalara bıraktı.
Şahıs satışlarının olumsuz yönde etkilenmemesi adına beni içiboş ithamlarla eleştirip, hakaretlere başvurdu. (Hatta üründe belirttiğim sorun bile olmayabilirmiş.)
Bu arada ben ürün üzerinde herhangi bir müdahalede bulunmadığıma eminim. Bunu test edip güvenilir sonuç verebilecek bir elektronikçi varmıdır bilmiyorum, ama varsa çekinmeden gönderebilirim. Aynı söylemleri forum üzerindede bulunmama rağmen cevap alamadım. Ürünün Türkiye temsilciliği yok.
Beni kızdıran nokta ise hem suçlu hem güçlü olmasıydı. Bende suçumu kabul ediyorum 4 ay az bir zaman dilimi değil fakat satıcının hem ticaret etiğinden bahsetmesi hemde satışlarının olumsuz yönde gelişmemesi adına bir insanı defter karalar gibi karalaması gerçekten çok üzücü.(Argo kullanmadı yalnızca hafifli ağırlı hakaretler savurdu.)
Kısacası bir beyefendi edasına bürünüp ağzına geleni saydırdı.
Şimdi siz üstadlara sizin belki yanıtlamaktan bıktığınız klişe bir soru yönelteceğim;
Elimde kalmış olan kulaklık hakkında ve şahsıma yapılmış hakaretler hakkında neler yapabilirim sayın üstadlar?
Forum linkini ve özel mesajlaşmalarımızın resmini verebilirim.
Ek bilgiler:
Şahıs ürün ücretini havale yoluyla alıyor.
Fatura, makbuz ve herhangi birşey kesmiyor.
Yanılmıyorsam vergi de vermiyor.
Aldığım üründe meydana gelmiş olan sorun başka alıcılarda da meydana gelmiş, bu beni iftiracı yapmaz, aksine kendi söyleyene kadar böyle bir sorun konuda yer almıyordu bir bakıma sattığı ürünlerden bazılarının bozuk olduğunu kabul edip benim yalancı olduğumu öne sürmekte.
Forum imzasında ürünlerine garanti vermiyor fakat ürünlerin ayıplı mal olması durumunda bir zaman dilimi belirtmeksizin değiştireceği yazmakta. (Kısaca satıcı sadece 3,4 gün içinde değişim şansı tanımakla birlikte üstüne hiç mesuliyet almıyor.)
Cevap: Ayıplı mal ve üstüne hakaret
Ürün hakkında 4 ay sonunda bir şey yapabileceğinizi sanmıyorum.Zaten olumsuz referans vererek yapacağınızı yapmışsınız.Bundan sonra elektronik eşyaları bilindik ve güvenilir markalardan garanti belgesi ve faturasıyla beraber almanızı tavsiye ederim.Zaten faturasız mal aldığınız için sizin yaptığınızın da ondan pek bir farkı yok.Daha cazip oluğu için, internet üzerinden, el altından ülkeye sokulmuş malları vergisiz kayıtsız alıp bir sorun durumunda her türlü haktan yararlanmayı düşünmek pek gerçekçi olmaz.Size ne yazdığını tam olarak bilmiyorum ancak yazılarda hakaret veya tehdit suçu oluşmuşsa bununla ilgili suç duyurusunda bulunabilirsiniz.Geçmiş olsun.