İSKİ'nin İstimlak ve Kamulaştırma hakkı varmıdır?
Selamlar. İstanbuldaki arsama İski 2010 yılında yanından dere geçiyor diye dere koruma alanı diye belirlemiş bu sebeple belediyede orayı yeşil alan ilan etmiş.Dolayısıyla arsaya dokunamıyorum mağdurum. Belediye kendilerinin bir suçu olmadığını şerhi iskinin koyduğunu söylüyor. Sanırım 1/1000 lik plana göre. Öyleyse;
1.İski ile görüşüp bu şerhi kaldırtıp imar izni almam mümkünmüdür? Yoksa iskinin sırf benim için bütün planı mı iptal etmesi gerekiyor?
2.Şayet şerhi kaldıramıyorsa bana arsanın parasını kamulaştırma yapıp verebilir mi? Ya da başka bir yerden aynı büyüklükte bir arsa verme hakkı iskinin varmıdır?Hiç mahkemeye gitmeden iski ile anlaşmak mümkünmüdür?
3.İskinin dışında belediyenin iskiden bağımsız bir karar alma yetkisi varmıdır? Burası koruma alanı değil veya biz imar veriyoruz sorun yok şeklinde bir tasarruf hakkı varmıdır?
4.Eğer dava açmam gerekirse tazminat davası mı açmalıyız? Bu dava uzun sürer mi?
Teşekkür ederim.
Cevap: İSKİ'nin İstimlak ve Kamulaştırma hakkı varmıdır ?
Kendim soruyorum kendim cevap veriyorum malesef. Bugun iski ile görüştüm Dere koruma bantlarının kamulaştırılması büyükşehir belediyenin yetkisindeymiş iski birşey yapamıyor. Belediye ile görüştüğümde ise belediye şuanda kamulaştırma yapmıyoruz mahkemeye başvurun deyip başından savıyor. Akpli tanıdık olmadan belediyelerde çalışmıyor gördüğünüz gibi. Ben şimdi kimi mahkemeye vermeliyim büyükşehir belediyeyi mi ? İskiyi mi? yoksa ilgili belediyeyi mi? Sonuçta dere koruma alanı olarak belirleyen iski, imar vermeyen belediye, kamulaştırma yapmayan ise büyükşehir belediye !! Ee hangisini dava edecez?
Cevap: İSKİ'nin İstimlak ve Kamulaştırma hakkı varmıdır ?
dere kenarı aynı durum bizim başımızda da var , ancak biz mahkeme yolu ile değerinin de üzerine kamulaştırma yaptırtabiliyoruz