Alamnya`da Türk Ehliyeti Degistirme Süresi
Merhaba,
Ben Temmuz´da Almanya´da Oturum Izni Alarak Geldim. Burada Ehliyetimin 6 Ay Gecerli Oldugunu Biliyorum. Benim Ögrenmek Istedigim:
- Ne Kadar Süre Icinde Alman Ehliyeti Icin Basvurmaliyim ?
( 3 Yil Olarak Duydum Ayrica Türk Ehliyetinin Son Kullanama Tarihine Kadar Degistirme Hakkim Varmis Diye Soylediler Ama Türk Ehliyetlerinde Gecerlilik Tarihi Yok.)
- Sahip Oldugum Ehliyet Sinifi B-A2 Alamnaya´da Motor Sinifi Icin Ayricami Sinava Girmeliyim? Almanya´da Otomobil Ehliyetiyle Otomatik Vitessiz Motor Kullanabilirmiyim?
- Tahmini Olarak Ehliyet Elime Gecinceye Kadar Ne Kadar Öderim?
Simdiden Tesekkur Ederim.
Cevap: Alamnya`da Türk Ehliyeti Degistirme Süresi
Bunları Almanya da öğrenmeniz daha kolay değil mi?
Cevap: Alamnya`da Türk Ehliyeti Degistirme Süresi
Türk ehliyeti, Almanya'da ikametin baslamasindan itibaren, ADAC'dan yapilan tercümesiyle birlikte ibraz edildiginde 6 ay gecerlidir. Daha uzun süre trafige cikabilmek icin ehliyetin Alman ehliyetiyle degistirilmesi icap eder.
Eger bunu Almanya'da yasamaya basladiginiz ilk 3 sene icinde yaparsaniz zorunlu teorik derslere katilmak zorunda olmadiginiz gibi uygulama derslerinin mecburi olanlarina da katilmak zorunda degilsiniz. Kac saat pratik ders almak istediginize siz karar veriyor ve kendinizi hazir hissediyorsaniz sinav icin randevu aldirabiliyorsunuz sürücü kursuna.
Herseyi ilk seferde basarirsaniz ehliyet degistirmek hersey dahil 600 ile 800€ arasi tutuyor. Eger sinavda basarisiz olursaniz, ki pratik sinavda sehrin her ara sokagina girip cikmaniz istenecek, bunun üzerine bir 160€ daha eklemeniz gerekir.
Olur ya, ülkeye girisinizden itibaren 3 seneyi asarsiniz ve o andan sonra ehliyet olayiyla ilgilenmek istersiniz, o vakit Türk ehliyetinin bir avantaji kalmaz ve herseyi bastan yapmaniz istenir. Yani tüm derslere girmek ve hayati boyunca arabayla alakasi olmayan herhangi biri gibi ehliyet sinavina hazirlanmaniz beklenir.
Bu da sehrine ve kursuna göre degismekle birlikte, yine herseyi tek seferde basarma sartiyla 2500 ile 4000€ arasinda degisir. Esim daha yeni ehliyet aldi da, oradan biliyorum. :)
Ekleme: Ehliyetin alindigi eyalete, hatta eyalet bölgesine (Landkreis) göre bile Türk ehliyetinin iade edilip edilmeyecegi degisir. Ben ehliyetimi Münih'te degistirdim ve ehliyet isleri merkezinden (Führerscheinstelle) ehliyetimi teslim almaya gittigimde bana Türk ehliyetimi de iade ettiler. Nordrhein Westfalen eyaletinde ehliyetini degistiren bir tanidik ise sadece Alman ehliyetini teslim almis. Sans meselesi yani...
Basarilar...