Merhabalar..
1992 yılında çalıştığım kuruma dilekçe ile başvurarak 18 aylık askerlik hizmetimi borçlandım. O dönemde 2.256.000 TL (eski TL) borçlandım. 6 eşit taksitte maaşımdan kesildi ve bitti.
Bu hizmet borçlanması ile ilgili olarak maaşımdna kesilen paranın icmal belgesi düzenlenerek Emekli Sandığına işveren tarafından yatırılması gerekmekteydi.
Ancak; yaptığım araştırmada bu paranın yatırılmadığı ve icmal belgesinin de olmadığı ortaya çıktı.
Elimde, borçlanma talebim sonunda işyerime gönderilen ve halen bir sureti de SGK arşivindeki dosyamda bulunan ASKERLİK BORÇLANMA FİŞİ ile hizmet borçlanması kesintilerinin de görüldüğü o yıllardaki maaş bordrolarım mevcut.
Gerek SGK, gerekse işyerime yaptığım yazılı başvurular neticesinde, ne SGK kayıt ve arşivlerinde ne de işyerindeki sicil ve özlük dosyamda bu borçlanma kayıtlarına rastlanılmadığı cevabı verildi.
Kuruma ait arşiv belgelerine de ulaşılamamaktadır. Belki banka kayıtlarına yada o dönemde ödemelerin yapıldığına dair imzaların atıldığı bordro asıllarına ulaşılabilir.
Bu durumda;
1- İlgili kişi ve kuruluşlar benim hizmet borçlanma talebim ile ilgili işlerini yerine getirmemişlerdir
2- Maaşımdan hizmet borçlanması altında kesilen bu para ilgili Kuruma gönderilmemiştir.
3- Hizmet borçlanmam gerçekleşmediğinden ötürü zamanında emekli olamadım ve çalıştığım işyerimin emekliliği teşvik için ödediği yaklaşık 30.000 TL den oldum.
4- Şu andan itibaren mahkeme kararı ile bu hizmet borçlanması gerçekleşse bile zamanında olmadığından dolayı bir anlam ifade etmeyecektir.
Hal böyle iken; dava açmak sureti ile hizmet borçlanması nedeni ile maaşımdan kesilen 2.256.000 TL (yaklaşık 1 maaş tutarında) paranın 1993 - 2011 yılalrı arasında Devlet Bankalarının verdiği yasal mevduat faizi ile birlikte bana ödenmesini talep etmeyi düşünüyorum.
Bu konuda örnek dava / olay bilgisi olan varmıdır. Ayrıca Yargıtay kararları var ise yazarsanız memnun olurum.
Teşekkürler..