-
Sözleşme
Merhaba bir firma ile bir ürün için sözleşme yaptık. sözleşme tarihinden itibaren 25 günde işi teslim etmeleri gerekiyordu. Bu arada ürünü çalıştırmayı düşündüğüm yer içinde kira sözleşmesi yaptık. Firma ürünün %80 inini bitirebildi 25 gün sonunda.Firma kalan %20 lik kısmı 15 gün içerisinde bitireceğini taahhüt etti Kiraladığım yerde de işe başlamam gerektiği içinde mecburen ürünü kurmak zorunda kaldık. ancak 7 ay geçmesine rağmen hala işin eksik kalan kısmı tamamlanmadı ve büyük maddi zarara uğradım. Hem kirayı ödeyemedim hemde firmada senetlerim bulunmakta. Elimde firma ile yapmış olduğumuz sözleşme ve onlara yaptığım ödemelere ait makbuzlar bulunmakta. Zararımı karşılamaları için firma ile görüştüm oralı olmadılar. ne yapmam gerekiyor. Teşekkür ederim şimdiden
-
Cevap: Sözleşme
1- yaptığınız sözleşmede cezai şart kararlaştırdınız mı? kararlaştırdıysanız cezai şarta ilişkin hüküm nedir?
2- %20lik eksik imalat sizin doğrudan zararınızdır. ilgili firmaya bu zararı gidermesi için noter kanalıyla ihtar çektiniz mi?
3- dolaylı zararlarınız yani bu malın eksik üretiminin nezdinizde yarattığı kira sözleşmesi kâr kaybı vb.. gibi maddi zararlarınız nelerden kaynaklanmaktadır?
-
cevabınız için teşekkür ederim. sözleşmede herhangibir cezai şart kararlaştırmamıştık. %20 lik eksik kısım doğrudan zarar etmeme neden olmuştur. konu olan imalat 5D sinemadır. sözleşmede 4 film ile birlikte su ve hava efekti teslim etmeleri gerekiyordu. 1 film ve su efekti eksik olarak teslim edilmiştir. otel içersinde işletmekte olduğum için müşteri kaybetmiş durumdayım. firmanın içinde bulunduğu duruma istinaden iyi niyetle herhangi bir ihtar çekmedim ama artık finansal olarak çok sıkıntılı duruma geldim. sezonda bitti sayılır. otele 20.000 tl kira peşinen ödemiş bulunmaktayım. Ancak ürünün eksiklerinden dolayı müşteri memnun kalmamış ve iş hacmim düşük seyretmiştir. firmaya da ödemem gereken senetler var . Ben borctan kaçmak istemiyorum ancak firma ile mutabıkda kalamıyoruz ne yapmalıyım. teşekkür ederim
-
öncelikle bir ihtarla fazlaya dair haklarınızı saklı tutmalı ve eksik imalatların tamamlanmasını, aksi takdirde tarafınızca başka firmaya tamamlatılıp bedelin tahsili yoluna gideceğinizi bildirin.
akabinde maddi tazminat davası açılması amacıyla bir avukata başvurun derim. hatta başvurduğunuz avukatın talep edeceği miktar için oturun ve birlikte hesaplayın, konuşun.
bazı işgüzar meslektaşlarım, olmaması gereken yerde taleplerini yüksek tutarak müvekkilinin aleyhine de vekalet ücretine hükmedilmesine yol açmaktadır.
dava aşaması teferruatlı olup bu gibi karışık talepli işlerde profesyonel yardımın kaçınılmaz olacağı kanısındayım.