-
Miras Iskatı
Merhaba,
Sorunumu dile getirmeden evvel kendimi tanıtmak istiyorum. 21 yaşındayım, iki kardeşiz evli bir ablam var fakat kimlikteki annemiz kan bağımız olmayan birisi üzerine kayıtlı yani babam resmi nikah olarak öz annem ile değil başka bir bayan ile evli fakat babam, öz annem ile yaşıyor bende dahil. Şimdi sorunum şu şekilde; babamın hayatında başka bir bayan var ve bu bayan yüzünden de beni mirasından alıkoymak istiyor. Açıkca flört ettiği kişiye yedirmek istiyor herşeyini, ben bunun için ne yapabilirim mirasına satılamaz kararı vs gibi bir durum söz konusu olamaz mı?:(
-
Cevap: Miras Iskatı
babanızın, babanız olduğunu kanıtlamanızın birçok yolu mevcuttur. vefatı halinde bunlardan biri ile mirasçılık durumunuzu kanıtlayabilir ve miras payınızı alabilirsiniz.
şayet babanız sizin mirasçı olmanızı engelleyici herhangi bir işlem yapmak istersr, bunu bir miras sözleşmesi ile gerçekleştirebilir. bu durumda ortada haklı bir nedenin olmaması gerekiyor.
babanızın mirasında tasarruf edebileceği kısım, tüm mirasçıların saklı payları oranlarına tecavüz etmeyen kısımdır. yani babanız, mirasını vasiyetname yolu ile o kadına bıraksa bile yine sizin evlat olmaktan doğan saklı payınız vardır ve bu payı almak için dava açabilirsiniz(tabi babanızın vefatının akabinde)
babanız size miras bırakmamak amacıyla sağlığında malvarlığını o kadının veya başka birinin üzerine geçirebilir. bu durumlarda da gerek muvazaalı işlem gerek tenkis gerek iptal davası yollarıyla hakettiğiniz miras payını alabilirsiniz.
ama herşeyden evvel tüm bunların vuku bulması için babanızın vefatı gerçekleşmelidir.
-
Cevap: Miras Iskatı
Çok teşekkür ederim beni aydınlattığınız için. Herşey gönlünüzce olsun. Saygılar..