Askerlik hem hak hem de bir ödevse
Geçen yıllarda başıma gelen bir olay sonucu bıçakla yaralanmıştım.Dalağım alındı ve şimdi askerliğe elverişsiz raporu aldım.Sanık 8yıldan yargılanıp yaklaşık 4,5yıl hapis cezası aldı.Ben davayı Yargıtay' a taşıdım.Dilekçemde askerliğimi yapamayacağımı mağduriyetimin sadece ilgili kanun maddelerinin kapsadığı kadar olmadığını yazdım.Sizce askerliğimi yapamayacak oluşum Yargıtaydaki dosyamı nasıl etkilemelidir?
Cevap: askerlik hem hak hem de bir ödevse
Hakim cezayı takdir ederken ortaya çıkan tehlikenin ve meydana gelen zararın ağırlığını dikkate alır.
Verilen cezaya baktığımızda ağırlaşmış kasten yaralama suçunu görmekteyiz ve bence ceza üst sınırlardan verilmiş.
Şayet sizi öldürme kastı ile hareket etmiş olsaydı bu suça teşebbüsten 13 yıldan aşağı ceza almazdı yargıtay duruşma tutanaklarını oluşan vicdani kanıyı bu yönde bozarsa ve yerel mahkemede bu karara direnmez uyarsa cezası artabilir.
Hakim benim kanaatime göre benim 3gün yoğun bakımda yatmamı gözardı etti.Çünkü o maddede yazılan hayati tehlike ile ilişkili maddeyi de göz önüne alsaydı bence ceza yeterli olacaktı.Benim üç gün yoğun bakımda olmam hayati tehlike anlamına gelmez mi anlamıyorum?Hem askerlik yapamamam hem de hayati tehlike ile ilgili kanundaki maddedin göz ardı edilişi bence sanığın az ceza almasını sağlamıştır diye düşünüyorum.