Bilişim Suçunu Önleme Hakkında
Merhaba kıymetli hukuki.net üyeleri,
Bir konuyla ilgili avukat veya konuya hakim bir üyemizin yorumunu almak istiyorum.
Bilgisayarla iç içe bir hayatım var. Ethical, White Hat, çerçevesinde siber güvenlik alanında bireysel çalışmalarım var. İllegal faaliyetler güden bir türk script kiddie'nın blogunu takip ediyordum. Genelde yabancılara ait bilgisayarlardaki kişisel verileri yayınlıyordu. Birgün baktığımda türk bir kullanıcıya ait facebook, mail adresi gibi özel verileri servis etmişti. Verilerin 3. bir kişinin eline geçip, kötü amaçlarla kullanılabileceğini düşündüm ve hesabın şifrelerini değiştirdim,mağdurun bir takım kişilerce hacklendiğini, bana ulaşıp şifrelerini almasını izah ettim Facebook duvarında. Epey oldu mail falan gelmedi mağdur kişiden. İyice rahatsız oldum olaydan. Şifreleri bendeydi fakat kendisinden ses seda yoktu. Derken olaydan yaklaşık 6 ay sonra cumhuriyet başsavcılığından konuyla ilgili ifade vermeye çağrıldım. Koruma amaçlı bu işlemi gerçekleştirdiğimi söyledim. "Uzlaşma Formu" adlı bir belgeyi imzaladım. İlgili prosedürleri uygulayarak hesap sahibi kişinin tel no'sunu aldım, iletişime geçtim ve şifrelerini iade ettim.
Fakat bunlara rağmen kişi şikayetinden vazgeçmedi. Liseden bu sene mezun oldum. Tam da sınav arefesi vuku bulan bu olaylar sonucu psikolojik olarak çok yara aldım ve sınavlarımı geçemedim. Uyap'tan baktım Asliye Ceza Mahkemesinde hakkımda Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme veya Bozma suçuna istinaden dava açılmış.
Ben suçu önlemeye yönelik eylemlerin bir vatandaşlık görevi olduğunu sanıyordum ve bu tür eylemlerin cezai yaptırım getireceğini bilmiyordum.
Mahkeme sonucu ne olur sizce?
Cevap: Bilişim Suçunu Önleme Hakkında
Bisiklete binmiş 7-8 yaşlarında iki kız çocuğu çok süratli giderken devrilip çalılıkların içine düştüler. Her ikisi de başlarından ve vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. Hemen çocukları arabama koyup hastaneye götürdüm ve ailelerine haber verdim.
Sonra DELİİLERİ YOK ETMEK ile suçlandım ve hatırı sayılır bir para cezası ödedim.
Bundan sonra ölmekte olan birini gördüğümde su bile vermemeye karar verdim.
Vebalini de böyle bir sistem kuranlara yükleyerek...
İyilik yap denize at, balık bilmezse halik bilir demiş büyükler. İyilik yapmaktan vazgeçmemek lazım ne olursa olsun.
Konu günceldir, üstadların cevaplarını beklemekteyim.
Merhaba,
Dosyada karşı tarafın sunduğu deliller önemli fakat anlaşılan siz zaten olayı kabul etmişsiniz.
Bu durumda anlatıklarınızı destekleyecek deliller:
- Şifre sahibi ile yazışmanız
- Duvara yazdığınız iyi niyetli yazınız
- Kişinin şifrelerinin yayınlandığı site (arşiv kayıtları da olabilir)
- Bunların çıktılarını sizin almanız delil niteliğini zedeleyecektir. Davanın açıldığı mahkemeden silinmesi riskine karşı acil olarak bilirkişi marifetiyle çıktıları aldırınız.
Eğer bunlardan hiçbirini elde edemezseniz, olay sadece sizin anlatıklarınızla kalacaktır.
Bu durumda suçu kabul ettiğiniz için cezada indirim elbette olacaktır.
Yaş itibarıyle de olay zamanı reşit olmadığınız için indirim sebebi olacaktır.
Karşı tarafla görüşmeye çalışınız,
Mümkünse avukatınız da görüşebilir.
Durumun ciddiyetini anlatır.
Geçmiş olsun.
Cevap için teşekkürler Sayın Sertel ŞIRACI,
Şifre sahibi ile yazışmadım telefon ile konuşup şifrelerini iade ettim.
Duvar yazısını elde etmem malasef mümkün değil.
Kişinin şifrelerinin yayınlandığı site hala aktif.
Ayrıca olay vuku bulduğu zaman reşittim.
Tahmin ve tecrubelerinize göre mahkemeden çıkacak sonuç ne olur? (Sabıkam Yok)
Teşekkür ederim.
Özür dilerim flood yapıyorum ama soruma cevap alamadım ?