Belirli süreli sözleşme sonunda izlenmesi gereken yol
Merhabalar,
Şu andaki iş yerime girerken 6 aylık bir sözleşme imzaladım. Ay sonunda sözleşmemin süresi doldu. Sözleşmenin uzatılması veya ne kadar uzatılacağı muallakta olduğu için hala yeni bir sözleşme imzalayamadım ve son iki gündür sözleşme sürem dolduğu halde çalışmaya devam ediyorum. Şirket içinde 3 aylık bir sözleşme imzalayacağımız gibi dedikodular dolaşmakta.
Bu konuda öğrenmek istediklerim,
1.Sözleşmemin bitişi yaklaştığında eğer sözleşmeyi yenilemeyecekse, ilişiğimin kesileceği konusunda beni uyarması gibi bir zorunluluğu var mıdır?
2.Şu anda sözleşmesiz çalıştığım için işveren beni istediği an çıkartabilir mi?
3.Üstüste belirli süreli sözleşme yapmanın iş kanununda yeri var mıdır?
4.İş verenin beni beklettiği bu sürede nasıl bir yol izlemeliyim
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Cevap: Belirli süreli sözleşme sonunda izlenmesi gereken yol
Borçlar Kanunun 339. maddesine göre belirli süre için yapılmış iş sözleşmelerinin süresinin sona ermesinden sonra her iki taraftan da bir ses çıkmaması halinde sözleşme en çok 1 yıl olmak üzere aynı süre kadar (sizin sölzeşmenize göre 6 ay ) yenilenmiş sayılır. Fakat iş kanunun 11. md sinde bahsedilen objektif nedenlerin varlığını koruması gerekir. ( Yani sözleşmenizi belirli süreli olmasına olanak tanıyan objektif nedenlerin varlığının devamının söz konusu olması gerekir.) Aksi taktirde sözleşmeniz en başından itibaren belirsiz süreli iş sözleşmesi olarak kabul edilir.
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
Yanlış anladıysam düzeltmenizi rica ediyorum.
Ben işe girerken yapılan sözleşmede sözleşmenin bitiş tarihi objektif bir nedene dayandırılmamıştı, bu şekilde bir sözleşme imzalamış olmam demek benim aslında en baştan belirsiz süreli bir sözleşme yaptığım anlamına mı geliyor?
Bunun dışında şu halde en azından 6 aylık sözleşme imzalamışım gibi düşünmem mantıklı olacak mıdır?
Saygılarımla.
Sayın insanicly;
Objektif nedenlerden kastm size yaptırılacak olan işin belirli bir süreye bağlanabilcek nitelikte bir iş olmasıdır. Örnek vermek gerekirse otomobil üreten bir firmanın bahçe duvarının yapımı veya makinelerden birinin bozulaması üzere makinenin tamir işi yahut fabrika bilgisayarlarına yeni bir program oluşturma gibi işler olabilir. Yani otomobil fabrikasının üretim bantında otomobil parçalarını birleştiren veya boyayan bir elemanla belirli süreli iş sözleşmesi imzalanamaz. Çünkü bu tür işler o iş yeri için süreklilik arz eden işlerdendir. Fakat o fabrikanın bahçe duvar yapım işi o iş yeri için sürekli bir iş değildir ve belirli bir süreyle sınırlandırabilinir. Sonuç olarak çalıştığınız işyerinde yaptığınız iş o işyeri için süreklilik arz eden bir nitelikte iş ise aranızda ki sözlelme başlangıçından itibaren belirsiz süreli iş sözleşmesidir. Eğer daha demin saydığım objektif durumlar mevcutsa ve sözleşmenin bitmesiyle çalışmanıza devam ediyor ve iş verende buna ses çıkarmamışsa sözleşmeniz ototmatikman bir 6 ay daha uzamış sayılır. Fakat bu uzama halinde dahi objektif nedenlerin varlığı aranır.
Eğer hukuka uygun bir belirli süreli iş sözleşmesine sahipseniz şu durumda iş sözleşmenizin yenilendiğini söylemek mümkün
Saygılarımla...