Arkadaş adına alınan kredi Hk;
Merhaba Bey/Hanım Avukatlar;
Ben yaklasık 6 ay once bır arkadasıma bankadan rıcası uzerıne kefılsız olarak 5000 tl kredı cektım. Arkadasım bunun 3 aylık faturasını odedi ancak sımdı odemıyor.Kredı verdıgıme daır herhangı bır senet yada imza almadım, arkadasım bana 3 ay boyunca zamanında parayı elden verdı ve gıdıp ben yatırdım. Sımdı ben babamla beraber o arkadasım evıne gıttık ve bunu odemesını rıca ettık ancak burası onemlı lutfen dıkkat: " Ben bu parayı toplu bı sekılde ıstedım ama buna ıtıraz ettı ardından bır oncekı odemedıgı aykı faturayı ıstedım , sımdılık yok dedı. Birkaç gun ıcerısınde odeyebileceğini belirttı ve bu sıralarda telefonumdakı ses kayıdı aktıf durumdaydı ve annem sen dolandırıcısın dedı arkadasıma ve arkadasımda hıddetlendı ve sunları sarf ettı, bu parayı ben almadım, sız benı aılemın yanında neyle ıtham edıyorsunuz? sız neyın pesındesınız? dedı ve sankı kredıyı almamıs gıbı davrandı ve ses kayıdınında farkındaydı.sosyal ag olan facebook ta msjlasmalarımız var ancak orada "tamam kredi aldım, tamam ödeyeceğim, tamam ben bunu kabul ediyorum " seklınde msjları yok ama bu kredi mevzusu ıle ılgılı msjlasmalar var. Sımdı ben bu arkadası dava edıcem ama kazanabılırmıyım? Bir yerde duymustum, izinsiz ses kayıtları ve msjlasmalar delıl olarak kullanılamaz ve usule uygun degıl. Bu konuda bana yardımcı olabılecekmısınız?Tesekkur eder saygılarımı sunarım.
Cevap: Arkadaş adına alınan kredi Hk;
Krediyi nasıl çektiysen öyle ödemelisin. Paranın nere gittiğinin önemi yok..Hiç bir şekilde kazanan taraf olmayacaksın malesef.. Atı vermişsin, sucuk istiyorsun.. Kusura bakma ama ben senin arkadaşından daha dostça söylüyorum.. 5 bin lira çok bir para değil, her ödediğin taksitte bu yaptığın yanlışı ( iyilik demiyorum) bütün hücrelerinde hissederek, soğuk suyu bile üfleyerek içeceksin.. Adam ben almadım dese ne yapacaksın ? yeminmi edeceksin ?
Bi konuyu anlayın dinleyin sonra yorum yapın beyfendi haylaylop yapmayın, avukatmısınız yorum yapıyosunuz? herneyse , yukarıda magdur durumda olan benım kardes, o degıl. Yanı ben bu adama dava acıcam kazanma sansım varmı, parayı veren benım magdur olan benım.
Oncelikle gecmis olsun. bende ayni durumu yasiyorum. Insan arkadas hatirina bu hatayi yapabiliyor maalesef. Dava etseniz bile kazanmaniz cok zor. Cunku elinizde hicbir delil yok. Ortak arkadaslariniz var mi durumu bilen sahitlik yapabilecek. Simdi bir avukat araciligiyla ilamsiz takip yapsaniz noterden odeme emri gonderip, arkadasiniz da buna borcum yoktur diye itiraz edecek. Siz bunun uzerine itirazin iptali icin dava acacaksiniz. Eger bu davaya 3 kez katilmaz ise hakim belki sizin lehinize karar verebilir. 3 kez durusmaya gelmediginde borcu kabullenmis oluyor. Hadi diyelim mahkemeye geldi sahitleriniz devreye girer. Sonucta davayi kazanamazsaniz %40 tazminat odemeyle basbasa kalirsiniz avukatlik ve dava masraflarida cabasi. Karar sizin.
Alıntı:
muhsint72 rumuzlu üyeden alıntı
%40 tazminat odemeyle basbasa kalirsiniz avukatlik ve dava masraflarida cabasi. Karar sizin.
% 40 tazminat olayını anlayamadım....
alacak ispatlanmadığı için dava açılan kişiye mi ödenir...
aynen oyle. ilmasiz takiplerde kotu niyeti onlemek icin kanun her iki tarafida %40 inkar tazminati odemeye mahkum eder. Ornegin sizin durumunuzda davayi kaybederseniz size ceza olarak %40 verilir. Arkadasiniz davayi kaybeder ve borcu sabit tgorulurse borcunu inkar ettiginden dolayi %40 ceza odemek zorunda kalir. Bu kotu niyeti engellemek icin koyulmus. Yoksa herkes birbirine ilmasiz takip gonderirdi.
Oncelıkle konuyu anlayan arkadaslarıma mınnetterım. Sımdı bu arkadasa ait facebook ve cep telefonundan kayıt edılmıs ses kayıtları mevcut. Ancak facebook'ta borcu aldıgına dair yada odeyecegıne dair bır yazı yok, yanı arkadasım sankı bu borcu odemek ıstemıyor ve bunu yasal yollara cıkarsa ınkar etmek ıstercesıne planlıyor. Ben sahıt bulabılırmıyım bılmıyorum ama o yalancı sahıtler bulabılır bu konuyla ılgılı. Gecen aksam aradım odeyecegım dedı sıkısıgım dedı ve babam burdan tahın olup baska bır ıle gıdecek ve dolayısıyla arkadasımdan uzaklasıcaz, mahkemeye bu durumda bunları delıl olarak sunamazmıyız (ses kayıdı,facebook yazısmaları v.s.) bunları delıl olarak sunsam mahkeme kabul edermı? ederse arkadasımdan ızın almadan kayıt yaptıgım ıcın mahkeme ortasında bıde demesın , "sen benden ızınsız nasıl ses kayıdı yada yazısmalarımı alırsın ve 3.sahıslarla paylasırsın". Yoksa ben bır ses kayıdı ıcın mahkemeden ızın alıp ses kayıdımı alsam? nasıl yapsamda bu ısın ıcınden cıksam?