Herkes her istediğini yazabilir mi?
Ayrımcılık bazen elle tutulup gözle görülebilir bir netlik taşımasada hissedebildiğimiz ve tanımlayabildiğimiz bir kavramdır ve ne yazık ki herkes diğerlerine karşı din-dil-ırk vs nedenlerden ötürü ayrımcılık uğrayabilir ya da herkes günün birinde din-dil-ırk vs. nedenlerden ötürü ayrımcılığa uğrayabilir
sevimsiz giriş cümle öbeğinin ardından sormak istediğim iki konuyu aktarmak istiyorum
1- Bu madde anlaşılamadığı için kaldırıyorum, aslında konunun özü çok karışık değil, Türkiyede bir Türk çalıştığı iş yerinde Türk olduğu için ayrımcılığa uğrayabilir, bu bilinmelidir demek istemiştim,
2- Konu gene ayrimcilik, "cinsel yonelim" ayrimciligi
Dünyada cinsellik henüz çözülememiş bir muamma, cinsel yönelimse daha büyük bir muamma, çünkü heteroseksüeller her yerdeler ve herşey onların elinde, heteroseksüel olmayanlarınsa söz hakkı yok? Heteroseksüellik bir cinsel yönelimdir? eşcinsellik bir cinsel yönelimdir. Gazetecilerin kullandığı şekliyle "cinsel tercih". Peki yazılı ya da görsel medya mensupları, kendilerine sunulan imkanlar dahilinde "heteroseksüel" olmayan herhangi bir cinsel yönelim hakkında "hakaret" ya da "kırıcı" nitelikle sözler söyleyebilme ya da yazabilme hakkına sahip midir? Yazar bunu inatla ve sıklıkla yapmaktadır üstelik.
http://yenisafak.com.tr/aguven.html
verdigim link YeniSafak gazetesinde köşeyazarı A.M.Güven tarafından kaleme alınmış bir fıkranın web linkidir, yazı hukuki olarak bir suç teşkil eder mi? Yazı baştan sonra "eşcinsel" cinsel yönelimini aşağılamakta, hakaret etmekte ve kötülemektedir.
http://www.basinkonseyi.org.tr/modul...showpage&pid=8
sayfasinda basin konseyine sikayet icin basvuru kosullari aktarilmaktadir
http://www.basinkonseyi.org.tr/modul...showpage&pid=3
sayfasında da Basın Konseyi ilkeleri yer almaktadır
bu ilkelerden birincisi
Yayınlarda hiç kimse; ırkı, cinsiyeti, yaşı, sağlığı, bedensel özrü, sosyal düzeyi ve dini inançları nedeniyle kınanamaz, aşağılanamaz.
buyurmaktadır. İnsanlar cinsiyetlerine göre ayrımcılığa uğrayamazlar ama cinsel yönelimlerine göre uğrayabilirler.
Bu konuda ne yapılabilir.
Gazetelerin 3ncü sayfalarında sıklıkla "Travesti cinayeti" ya da "Eşcinsel cinayeti" türünden haberler çıkmaktadır. Ben ömrümde hiç "Cinnet geçiren heteroseksüel koca 2 çocuğunu ve baldızını doğradı" haberi görmedim. Peki niye heteroseksüellik dışındaki cinsel yönelimden olan bireylerle ilgili 3ncü sayfa haberleri verilirlen başlığa mutlaka şahısların cinsel yönelimleri ya da o cinsel yönelimlere dair alt kimlikleri (eşcinsellik ya da eşcinselliğin alt kimliği Travestilik gibi) mutlaka yazılır. Bu şekilde davranılarak sanki Travestilik "öcü" gibi gösterilmeye çalışılmaktadır, travestilik bir meslekmiş gibi, her travesti "seks işçisi"ymiş gibi gösterilmektedir. Kaldı ki bu şekilde bir yandan seks işçisi =tukaka demeye çalışılmaktadır.
Bu konuda ufacık bişey yapılabilir mi?
Yoksa heteroseksüeller borazan bizde istediğimiz kadar dürüst oluruz demeye devam mı edecekler? Bir avukat öksürsün şu anda 20 tane köşe yazarının fıkrasını suç unsuru taşımak kaydıyla web linkleriyle verebilirim. Basın ilkeleri ne işe yarar?