Ayıplı Otomobilin iadesi hk.
01.07.2011 tarihinde kısmen taşıt kredisi kullanarak, 0 km, 2011 model, ithal bir araç satın aldım. Arac ilk 15 gün içinde bir kaç defa marş basmama sorunu çıkardı ancak bir kaç denemeden sonra çalıştı ve 16.07.2011 tarihinde ise hiç bir şekilde çalıştırlamayarak yetkili servisin oto kurtarıcısı ile yürüyemez halde iken servise çekildi. Ancak ben araçta onarım yapılmadan, sadece arıza tespiti yapılması için talepte bulundum ve 3 gün sonra 19.07.2011 tarihinde aracın sigorta kutusunun bozuk olduğu ve onarılabileceği servis yetkilileri tarafından bildirilmesine rağmen, ben 400 km de 15 günlük araçta onarım istemediğimi ve değiştirilmesini istediğimi bildirdim. Ancak 25.07.2011 tarihinde genel müdürlükten aranılarak değişim talebimin uygun görülmediği, araçtaki kusurun gideriliebilir bir kusur olması nedeni ile ücretsiz onarım sağlayabileceklerini söyleyerek dialoğu bitirdiler.
Şimdi yukarıda olanlardan sonra merak ettiğim tek konu var; Araçtaki arızanın sigorta kutusundan kaynaklanıyor olması "ayıplı mal" kategorisine girer mi?
Cevap: Ayıplı Otomobilin iadesi hk.
Alıntı:
Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan veya satıcı tarafından vaadedilen veya standardında tespit edilen nitelik ve/veya niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddî, hukukî veya ekonomik eksiklikler içeren mal veya hizmetler, ayıplı mal veya ayıplı hizmet kabul edilir.
Ayıplı mal kapsamına girer.
AYIPLI MAL
Madde 4 - (Değişik madde: 06/03/2003 - 4822 S.K./4. md.)
Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilanlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.
Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte ayıplı malın neden olduğu ölüm ve/veya yaralanmaya yol açan ve/veya kullanımdaki diğer mallarda zarara neden olan hallerde imalatçı-üreticiden tazminat isteme hakkına da sahiptir...
İhtarname çekerek kullanmak istediğiniz seçimlik hakkınızı bildiriniz eğer talebiniz doğrultusunda işlem yapılmazsa dava açarsınız.
teşekkür ederim. İhtarnameyi göderdim bile...