Yurt dışında olan markayı Türkiye de tescillemek
Merhabalar ben biliyorum ki Yapılan tüm başvurular yapıldığı ülke için geçerlidir.Bir markanın türkiye de tescili yok ise tescil ettirilerek korumaya alınabilir.
Yurt dışında bir marka. Tr de tescili yok.
Sorum şu ; Bahsettiğim firma türkiye de hem hizmet vermekte ayrıca kendi isminde ürünler de satmakta. Fakat tescili avrupa ülkelerinden birinde edilmiş. Türkiye de tescil ettirilmemiş. bu durumda ben tescil işlemi gerçekleştirirsem bu marka benden izinsiz Türkiye deki faaliyetlerine devam edebilir mi ?
Cevap: Yurt dışında olan markayı Türkiye de tescillemek.
böyle farklı bir konuda kimsenin haberdar olmaması ne kadar üzücü.
Cevap: Yurt dışında olan markayı Türkiye de tescillemek
Söz konusu markanın Türkiye'de TPE nezdinde tescil edilmediğinden eminseniz, ki bunu TPE Marka Sorgulama linkinden kontrol ettiğinizi farzediyorum, dikkat etmeniz gereken tek şey, söz konusu markanın Paris Sözleşmesi'nin 6. maddesi anlamında "Tanınmış Marka" sınıfına girip girmediğidir.
Ancak gerek bu konuda istikrarlı bir listenin olmayışı, gerek de böyle bir markanın çoktan Türkiye'deki tescilini yapmış olacağından hareketle söz konusu markamız büyük ihtimalle bu kapsamda değildir. Eğer öyle olsaydı, kendi ülkesindeki bir tescille, sözleşmeye taraf bütün ülkelerde (Türkiye'de taraftır) koruma sağlayacaktı.
Bu noktaları göz önünde bulundurduğumuzda, yapacağınız tescil ile, söz konusu markanın MarkaKHK kapsamında bütün tecavüzlere karşı koruma sağlayacağını belirtmek gerekir. Yani tescilden sonra, sizden başkası bu markayı kullanamayacaktır.
Son olarak, ne yazıkki uygulamada tescilsiz markaların inatla TTK haksız rekabet hükümleriyle korunduğunu görüyoruz. Bu yüzden bu marka tescil edilmemiş bile olsa, siz sakın tescil etmeden bu markayı ticari işlerinizide kullanmaya başlamayın.
peki marka avrupa birliği ülkelerinden birinde değilse mesela afrikadaysa paris sözleşmesi ve madrid sözleşmesi bizi bağlarmı ?
Marka'nın bulunduğu ülkenin bu sözleşmlere üye olup olmaması önemli, karşı ülke üye değilse, o zaman zaten bir marka hakkı takibi söz konusu olamıyor. Çin bu yüzden bütün dünyaca ünlü markaların taklitlerini barındırıyor.