Malezya'da dolandırıcıya yapılan eft
Merhaba,
Malezya'dan bir ürün almak üzere, bir üretici bulduk. Bize bütün firma kayıt evraklarını, banka bilgilerini vs... verdi. %10 ön ödeme istediği için, biz de bankamıza gidip, firma hakkında güvenilir olup olmadığına dair araştırma yapmasını istedik, ancak bankadaki yetkili, "firma adı varsa, sorun olmayacağını" söyleyerek, bunu geri çevirdi. Şimdi bize mal gönderilmiyor, firma da büyük ihtimal sahtekar. Bu konuda ne yapabiliriz ? EFT ile gönderdiğimiz 1.700USD'i bankadan geri talep edebilir miyiz (göndereli 1 hafta oldu) ? Ya da uluslararası, ya da Malezya'da bir mahkeme mi açmamız gerekir ? O da çok maliyetli olur sanırım...
Teşekkürler,
Cevap: Malezya'da dolandırıcıya yapılan eft
Avrupa'da olsaydi takip etmeniz daha kolay olurdu ancak. Malezya'da Turkiye gibi bir ulke oldugunu dusunursek bu sahislarin kayiplara karismasi isten bile degildir. Uluslararasi hukuk devreye girer burda ve zaman ve maliyeti olur. Bu konuda tecrubeli bir avukatla gorusebilirsiniz. Internetten Malezya'daki butun resmi kurumlarin adreslerini bulup onlarla yazabilirsiniz. Merkez Bankasi, vermis olduklari banka genel mudurlugu, Maliye vb kurumlar..
Özellikle Afrika ve Asya'daki bazı ülkelerde bu işi meslek edinmiş kişiler var.Önce ödemeyi isteyip üstüne yatma şeklinde çalışan(!) bu kişiler genelde şahıs olur.Sizin durumunuzda bir şirket söz konusu lakin gönderdikleri evraklar ne derece gerçek onu araştırmak lazım.Çünkü bu kişiler büyük banka ve şirketlerin maillerinin sahtesini yapıp, sisteme sanki para yatmış yada kargo gönderilmiş şeklinde güven sağlamak için karşı tarafa yolluyorlardı bir ara.Size tavsiyem farklı bahanelerle takrar ödeme isterlerse yapmayın.(mal gümrüğe takıldı veya gemide sorun çıktı 1000usd daha lazım vb.)Banka ve savcılıkla bir görüşün ancak sonuç alınması uzak ihtimal diye düşünüyorum.Belki siz ilkerden olursunuz.Kolay gelsin.
Cevaplarınız için teşekkür ederim... Pek ümit yok ama, yine de çabalayacağım...
Bankamdan da yardım isteyeceğim, ama yapılan eft'nin geri alınması söz konusu olmaz sanırım. Ancak bu onların da hatası, biz bankadan araştırma istedik, onlar yapmadılar...
Turkiye'deki bir banka malezya'daki bir firmanin guvenili olup olmadigini arastirmakla yukumlu olmamakla beraber boyle bir sansi da yok maalesef. Ancak siz odeme yapmadan once Kosgeb veya ihracatci birliklerinden bu konuda yardim isteyebilirdiniz. Yine de aklinizda olsun herhangi bir ihracat durumunda bolgenizdeki ihracatci birliklerinden veya bildigim kadariyla Kosgeb'den bu konuda yardim alabilirsiniz.