Site içine keyfi yazlık kafe yapılması
Öncelikle iyi günler diliyorum. Sİte yönetimi tarafından, benim ktılmadığım bir toplantıda site içerisinde uygun bir bölüme yazlık kafe benzeri kapalı bir alan yapılmış bunun parasınıda tüm kat maliklerinden normal aidatın dışında para toplayarak temin etmeye çalışıyorlar bu durum yasalmıdır? Şimdiden teşekkür ediyorum.
Cevap: Site içine keyfi yazlık kafe yapılması.
Eklenti için kat malikleri genel kurulunda karar verildiyse, belediyeden gerekli izin alındıysa, tüm kat maliklerinin 4/5 oranında onayı ile yönetim planı değişikliği yapıldıysa arsa payınız oranında ödeme yaparsınız. Alınan karara, Sulh Hukuk Mahkemesi nezdinde altı ay içerinde itiraz da edebilirsiniz.
Sn. Gezgin_06 ben bu konudaki hukuki durumumu Kat Mülkiyeti Kanununun aşağıdaki maddesine göre değerlendiremezmiyim?
BEŞİNCİ BÖLÜM
II - Çok masraflı ve lüks olanlar:
Madde 43 - Yapılması arzu edilen yenilik ve ilaveler çok masraflı ise veya yapının özel durumuna göre lüks bir nitelik taşıyorsa veya anagayrimenkulün bütün kat malikleri tarafından kullanılması mutlaka gerekli olan yerlerinde veya geçitlerinde bulunmıyorsa, bunlardan faydalanmak istemiyen kat maliki, gidere katılmak zorunda değildir; bu gibi yenilik ve ilavelerin giderini, onların yapılmasına karar vermiş olan kat malikleri öderler. Bununla beraber, başlangıçta giderlere katılmıyan kat maliki veya onun külli veya cüzi halefleri yenilik ve ilavelerin yapılması ve korunması giderlerine sonradan, kendi arsa payları oranında katılırlarsa, yapılan lüks yenilik veya ilaveden faydalanma hakkını kazanırlar.
Evet olabilir ancak KMK md.43 görecelidir. Yapılan yenilik ve eklentinin ne kadar masraflı ve lüks olduğuna bilirkişi marifetiyle ancak mahkeme karar verebilir.