Yöneticisi olmayan apartmanda çatı ve mantolama
öncelikle merhaba,
12 dairelik bir apartmanda oturuyorum ancak en üst 2 daire ( çatı katı ) tapusuz apartmanın kullandığı ortak merdivenden çıkılıyor ancak sahibi binayı yapan müteahhit hem bu işlemlere katılmayacağını söylüyor hemde kiraya verip gelir elde ediyor geriye 10 daire kalıyor apartmanda oturan komşulardan birisi ( bu kişi en üstte çatı katının altında oturuyor 1 odası teras balkonun altına denk geliyor ısınamadığını söylüyor ) çatı onarımı ve bina dış cephe mantolama işlemi için kendi kendine fiyat almış ve sözlü olarak anlaşmış yönetici olmamasına rağmen apartman içine yazı asıp aylık ödeme çizelgesi ve ödeme yapmayana mahkeme açacağını falan yazmış herkezden imza almaya çalışıyor şu anda 10 daireden 3 adeti satılık ve boş yeni sahipleri gelmeden insanlardan onay almadan yönetici seçmeden birinin böyle bir işlem yapması doğrumudur üstünede yeni kanun çıktı mantolama yapılmak zorunda şeklinde konuşuyor böyle bir kanun çıktımı ? benim apartmanda 2 dairem var arsa payım %20 apartmanda tanımadığım insanlarda var imza atarlarsa yönetici olmayan apartmanda ne şekilde çoğunluk sağlanır ve yapılması zorunlu hale gelir biraz karışık gibi oldu sanırım kusura bakmayın
şimdiden yardımınız için teşekkür ederim.
Cevap: Yöneticisi olmayan apartmanda çatı ve mantolama
Bahsettiğiniz çatı katındaki iki daire, projede ortak kullanım alanı mı yoksa bağısız bölüm olarak mı geçiyor? Yani tapuda sicil kaydı var mı? Bunlar yoksa, projeye aykırı (kaçak) yapı olarak bağlı bulunduğunuz belediyeye ihbarda bulunabilirsiniz. Mevzuat gereği sekiz ve daha fazla bağımsız bölümü bulunan yapılarda yönetim oluşturulması gerekir. Öncelikle bu konuyu halletmelisiniz. Sonrasında kat malikleri genel kurul toplantısı yaparak, ısı yalıtımı (mantolama) ve diğer giderleri karara bağlar ve uygularsınız. Hukuken doğru olanı bu. Yanlış olanı ise, bina girişine uyarı yazısı asıp, ''ben bilmem ne işi yaptıracağım, masrafını herkes ödeyecek, ödemeyeni mahkemeye veririm'' diye ahkâm kesmektir. Yapı güvenliğini tehdit eden acil durumlar hariç hiçbir masrafı, hiç kimse kafasına göre yapamaz, bununla ilgili yasal işlem başlatamaz.
Cevap: Yöneticisi olmayan apartmanda çatı ve mantolama
öncelikle ilgin için teşekkür ederim Gezgin_06, projede nasıl geçtiğini malesef bilemiyorum ama iyi bildiğim şey binayı yapan müteahhit satamıyormuş sadece kiraya veriyor verdiğin bilgi için teşekkür ederim...