Ben Ölürsem, Borcum Ölür mü?
Herkese selamlar - saygılar.
Bilmek istiyorum, borçlu kişi vefat eder yada uzun yıllar ülke dışında kalırsa (yada buna benzer sebepler) alacaklı taraf, bu borcu ebeveyninden tahsil edebilir mi? Kısacası; Yok olduğun zaman borcunuzda yok oluyor mu?
Şimdiden ilginize çok teşekkür ederim.
Cevap: Ben Ölürsem, Borcum Ölür mü?
Ölüm halinde borcunuz sona ermez, kalan mallarınızdan (terekenizden) borcunuz çıkarılır. Eğer mirasçılarınız mirası reddetmezlerse borç onlara geçer.
Diğer saydığınız hallerde borçlu yurt dışında olmasa dahi borcun muaccel olduğu tarihten itibaren 10 yıl geçmesiyle borç zamanaşımına uğrar.
Belirtmek gerekir ki,esas ilke borcun kişiselliğidir.Eğer ilgili kimseleri borçlar hukuku esaslarına uygun olarak kefalet vb.borç ilişkisini değiştirici sözleşmesel ilişkilerle beklenen nitelikte bir borç altına sokmadıysanız talep imkanı sadece sizinle ve ölümünüz halinde tereke tasfiye sürecinde sn.üyenin belirttiği gibi yasal mirasçılarınıza geçecek ve alacaklı tarafından mirasçılardan talep edilebilecektir.Dolayısıyla 10 yıllık zamanaşımı ve miras hukuku hükümleri yoluyla salt borçlunun ferdi çabalarıyla ortadan kaybolması yada ölmesi borç yükümlülüğünü bertaraf etmemektedir.
Alakanıza Çok Teşekkür Ederim. Bilgilerinizi Paylaştığınız İçin Minnettarım.