Halamın kızkardeşinin çocuğunu üzerine alması ve miras
Merhabalar,
Babamın iki kızkardeşi var. İki kızkardeş, iki erkek kardeş ile evli.
Kızkardeşlerden büyüğünün (yani büyük halamın) hiç çocuğu yok.
Küçük halamın ise 3 çocuğu var.
Yıllarca halamlar, eniştelerde kardeş olduğu için aynı evde beraber yaşadılar.
Dedemden iki halama ve babama kalan çok değerli bir mülk var.
Günahını almak istemiyorum ama büyük halam, küçük halamın çocuklarından birisini üzerine geçirmiş. Bunu hiç çocuğum olmadı diye yapmış güya.
Allah hepsine uzun ömürler versin, ancak halamın vefatı durumunda, miras dağılımı nasıl olur?
Yani halamın eşi %50 yi alırken, geri kalan %50 halamın üzerine geçirdiği kuzene mi kalacak?
Biz buna yasal olarak itiraz edebilir miyiz? Bizim, babamın veya biz yeğenlerinin miras hakkı var mı? Halamın kuzenimi üzerine alarak yaptığı oyuna itiraz hakkımız var mı? Nasıl?
saygılar
Cevap: Halamın kızkardeşinin çocuğunu üzerine alması ve miras
İtiraz hakkınız yok.
Halanızın öz çocuğu olsa dahi, evlat edindiği kişi de halanızın öz çocuğu ile aynı miras hakkına sahip olacaktı.
erdoğan bey teşekkürler,
halam gidip çocuk esirgemeden kimsesiz bir çocuğu evlat edinse inanın hiç kötü düşünmeyeceğim.
ama annesi babası olan ve hiçbir ekonomik problemi olmayan kuzenimi nasıl üstüne geçirebiliyor bunu anlamadık ve doğal olarak mirası kızkardeşinin çocucuğuna bırakmak için yaptığını düşünüyoruz.
bende onun yeğeniyim, üzerine geçirdiğide yeğeni.
bir çeşit hülle değil mi bu?
Değil. Zira halanız istese mirasının kalan %50'lik kısmını babanıza ve dolayısıyla size intikal etmeyecek şekilde vasiyetname veya miras sözleşmesi yapmak suretiyle de bırakabilirdi. Bu halde dahi sizin hiçbir talep hakkınız olamayacaktı. (Zira 2007 yılında Medeni Kanun'da yapılan bir değişiklikle kardeşlerin saklı payı kaldırılmıştır.)
Şu halde, mirasının kalan kısmını eşine dahi bırakmazken, size bırakacağını düşünmeniz bana çok mantıklı gelmiyor.
anladım. çok teşekkür ederim verilen bilgiler için.
bizde boşu boşuna kadına bilenmeylim o zaman :)