Kiracı sözleşme bitmeden nasıl evden çıkabilir
benim kira kontratımın bitmesine 7 ay kala ev sahibi sözlü olarak ben eve gelip oturacağım en kısa zamanda ev bulup çıkarsan benim için iyi olur ama sözleşme onuna kadarda kalabilirsin dedi.Bunun akabinde ben 3 ay kala ev buldum şimdi çıkmak istiyorum bu konuda benim kanunu yükümlülüklerim nelerdir.Bunu yazılı olarak bildirmem mi gerekiyor
Cevap: Kiracı sözleşme bitmeden nasıl evden çıkabilir
İyi akşamlar. Yaklaşık 5 ay önce kiraladığım ve ev sahibi ile 1 yıllık kendi aramızda (noterden değil) yapmış olduğumuz kira kontratı sözleşmemiz var. Ancak görev yapmış olduğum kurum beni başka bir ilde görevlendirmesi nedeniyle evden çıkmam gerekiyor. Ev sahibi benden 1 yıllık kira ücretini veya kiracı bulana kadar geçen süredeki kira ücretini alacağını söylüyor. Bu durumda ne yapmam gerekiyor.
Birde ev sahibi benden kiracı bulmamı istiyor. Ben kiracı bulduğum zaman benim yerime oturacak kiracı benim oturduğum fiyatamı oturacak yoksa ev sahibinin belirlediği yeni fiyata göremi oturacak. (Ben aylık 450 TL'ye oturuyorum. Ev sahibi yeni kiracılardan 500 TL istiyor)
Bu konularda yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhabalar. 20 gün önce evimize kiracı girdi. Yazılı sözleşmemiz olmamakla beraber sözlü olarak bir sene oturacağını, Aralık 2018 e kadar 550, Eylül 2019 a kadar 600 tl ye oturacağına dair anlaştık. Ancak kiracımız kocasıysak barıştığı için evden çıkmak istediğini söylüyor. Tam kış vakti yakıt parasının verileceği zaman da bunu yapması bizi mağdur duruma sokacak. Hem yakıt parasını vermek zorunda kalacağım, hem de kiracı bulmak hayal olacak. Bu konu da hukuki hakkım var mı?
Yazılı sözleşmenin olmaması yazdıklarınızı ispatlamanızı zorlaştıracaktır.
İspatladığınız takdirde alabileceğiniz tutulana kadar boş kalacak iki ayın kirası. Davayı kazansanız da kadının geliri yoksa tahsil edemeyebilirsiniz. Bunun için yapacağınız masraf en az bir aylık kira kadar.
Bu size pahalı bir ders olmuş:
1- Yazılı sözleşme yapın.
2- Depozito ve yazılı kefil alın.
Merhabalar. Cevabınız için teşekkür ederim. Kiracimiz su ve elektrik annesini kendi üzerine yapmıştı. Ayrıca biz aynı şehirde olmadığımız için ilk kirayı eft olarak ödedi. Bunlar ispat niteliği taşımaz mi? Şikayet için nereye başvurmak ne yapmak gerekir? Şimdiden teşekkür ederim. Yorduğum için kusura bakmayın.
- - - Updated - - -
Yanlış yazmışım. Elektrik ve su aboneliğini üzerine almıştı. :) Ayrıca kadın hem bir yerde müdürlük yapıyor hem de işlettiği bir mekanı var.
Şikayet, ceza davası ile ilgili bir kavramdır. Sizin aranızdaki uyuşmazlık özel hukuk uyuşmazlığı olup bir alacak meselesidir.
Talep edebileceğiniz yeniden kiralanana kadar boş kalacak sürenin kirasıdır, bu da Yargıtayca 2 veya 3 aylık kira bedeli olarak değerlendirilmektedir.
Bunun için yapacağınız masraf bir kira bedelini aşabilir. Sonuçlanması bir yıldan fazla sürebilir.