Cevap: Yoklama Kaçağı düşmüşüm
Sorularının bazılarına cevap vermeye çalışacağım.
1. 6217 sayılı YARGI HİZMETLERİNİN HIZLANDIRILMASI AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN gereği :
İlk defa Yoklama kaçağı olmanın cezası para cezasına çevrilmiştir. Size gelen evrakta belirtildiği gibi hapis cezası hemen uygulanamaz. Muhtemelen yazıyı size gönderen arkadaş kanun değişikliğinden bihaber. Para cezasına müteakip suçun tekrarlanması halinde hakkınızda hapis cezası istemiyle dava açılır. Şimdiye kadar yapılan uygulamalarda hapis cezaları da para cezasına çevriliyordu. İlgili kanun metni http://www.kgm.adalet.gov.tr/kanunla...11y/6217sk.htm adresinden inceleyebilirsin.
2. Geçerli sebepleri de ilgili kanun metninden takip edebilirsin.
3. Dava Nüfusa kayıtlı olduğun Cumhuriyet başsavcılığına açılır. Yani sivil mahkemede yargılanırsınız.
4. Yoklama kaçağı olma durumunda askere hemen alıp almayacakları konusunda hiç bir fikrim yok. Bu durumda nasıl bir prosedür işleniyor bilen arkadaşlar varsa lütfen bilgilendirsinler.
Verdiğiniz bilgiler ve bağlantı için çok teşekkür ederim Muzaffer Bey.
Bir de son (4.) soruya cevap verebilecek kimse varsa inanın çok mutlu olacağım...
ben 30,04,1984 dogumluyum 2007 2009 kocaelı üniv çevre 2 yıllık bolumden mezun oldum 2011 adalet 1 sınıftayım 2013 te 3 sınıfta olacagım ama askerlık surem bıtıyor bundan sonra ne yapmam gerekıyor okulu bıtırmeden gıtmekden yana degılım ne yapabılırm o zaman cagırdıklarında muaneye gıdeyım mı gıtmeyım mı eger kacak kalırsam aof sınavlararına gırebılyor muyum bu konuda yardımcı olursanız sevınrım
ayrıca kacak durumuna gırenler ılerde devlet kademelerınde calısma hakkı ellerınden alınıyor mu
Hocam, kendi araştırdıklarımdan yola çıkarak yanıtlamaya çalışayım;
1- Devlet dairelerinde çalışmak için bir engel olmadığını biliyorum. Zira vatan haini değilsin :) sadece yoklamanı geç yaptırmış oluyorsun. (Not: bu tip durumda olan 10.000'lerce insan var Türkiye'de)
2- Zaten okulun devam ediyorsa tecil etmeleri gerekiyor. Tecil etmeden okutan bir kurum bilmiyorum.
3- Eğer okul bittikten sonra da hemen gitmeyeyim diyorsan, 2 yıllık tecil hakkın doğuyor mezun olduktan sonra. Ancak (yaşın 29 olmamış olursa) Açık öğretime yazılabilir ve tecilini bu şekilde devam ettirebilirsin. Ama şunu unutma! askerlik şubesine gittiğin anda tecil hakkının olması gerekiyor. Tecil hakkın yokken ve yoklama kaçağı durumundayken gidersen tecil etmezler ve ilk dönemde (bildiğim kadarıyla) askere alırlar. O yüzden tecilli iken (bence okulun bitmeden, bitmesine yakınken) git ve AÖF'e kaydını yaptır. Sonra da askerlik şubesinden durumunu kontrol et...
Saygılar...
Benzer bir durum başıma geldi. Çok eski olduğundan ayrıntıları hatırlayamıyorum ama; anlatacaklarım işinize yarayabilir:
Fakülteyi bitirdikten sonra, askerliği biraz daha geciktirmek için sınava girip açıköğretim'i yazdım. Tek amacım askerlik tecili idi.
Ancak kayıtlar başlamadan önce, benzer bir belge ile askerlik şubesine çağrıldım.
Şubeye gittim ve durumu anlattım. Kayıtların ne zaman başlayacağını sordu oradaki görevli, söyledim.
Sonra sanki askere gidecekmişim gibi gittim muayene oldum ve bana falanca tarihte birliğime teslim olmam gerektiği konusunda bir belge verildi (çok emin değilim, sanıyorum verilmişti)
Aynı zamanda "falanca tarih" e (birliğime teslim olacağım tarihe) kadar askerlikle ilişkim olmadığına dair bir de belge verdiler.
Bu belge ile açıöğretim fakültesine "falanca tarih" den önce kaydımı yaptırdım ve yine o tarihten önce ek-10 alıp şubeye götürdüm.
Ama siz şu anda tecile konu bir okulu kazandınız mı bilmiyorum.