- 

Vekalet 
		Üniversiteden aldığım uzaklaştırma cezası için idare mahkemesine birlikte ceza aldığımız arkadaşımla ortak dava dilekçesi vereceğiz. Fakat mahkemeye Trabzondan vermemiz gerekiyor ve ben şu anda Mersindeyim. Acaba bu dava dilekçesi için ben arkadaşıma vekalet versem arkadaşım benim yerime dilekçeyi verebilirmi? Yoksa benim kesinlikle Trabzon'a gitmem mi gerekir? 

- 

Cevap: Vekalet 
		1- Bu davaların her birinin ayrı ayrı dilekçelerle açılması gerekir. Zira her biriniz için verilen kararlar birbirinden bağımsız olup, ayrı ayrı iptalinin istenmesi gerekir.

2- Mersin İdare Mahkemesi Başkanlığından muhabere yoluyla dilekçenizin Trabzon İdare Mahkemesine gönderilmesini isteyebilirsiniz. Daha kolay, masrafsız ve zahmetsiz olacaktır.

- 

Bir kimseyi adliyelerde vekaletle temsil avukatların tekelindedir. Avukat olmayan birine verilecek vekaletle dava açılamaz yürütülemez. 

- 

Dava açmak için muhakkak  olayın  gerçekleştiği  yada  bağlı bulunan  yerin idare  mahkemesine  giderek  dava açmaya  hiç  gerek  yoktur.Bunun en kısa  ve kestirme  yolu  dilekçenizi  yazın  hiç  bir  yere  ve kuruma  gitmeden  iadeli taahhütlü  olarak  dilekçenizi  ilgili  mahkemeye gönderin.Şu nu unutmayınki  dava açma,yd,karar harcı  vs  harçları aynı  ptt   şubesinden  mahkeme adına  çıkartın ve dekontun bir suretini de  zarfın içine  koyun.Dava  açılmış  demektir.Ben  hep bu şekilde  yapıyorum  her hangi bir sorun olmuyor. 

- 

Helal olsun bu cevabınızı yılın mesajı ilan ediyorum tebrikler bravo :) 

- 

Engin  bey  ben  bu şekilde  yapıyorum.Belki  uygunsuz bir dava açma  şekli  ama  benim  bulunduğum bölgedeki  idare  mahkemesi  bu  şekilde  başvurulan  hiç  bir dilekçeyi  reddetmedi.Ben bu şekilde  beş dava açtım  hepsini kabul ederek  gerekeni yaptılar.Dava açmada en  kestirme  ve çabuk  yolun  bu  şekilde  olduğunu  burdan  güvenle  söyleyebilirim...... 

- 

En kestirme ve çabuk yol olduğunda şüphe yok. Ama son derece güvensiz bir yöntem. Hiçbir avukat bu şekilde dava açmak suretiyle ortaya çıkacak riski üstlenmez diye tahmin (ve umut) ediyorum. 

- 

Maalesef ki bu yöntemi kullanan bir sürü meslektaş tanıyorum. Üstelik stajyerlerine riskli olduğu halde "zor durumda bu yöntemi kullanırsın" gibi gülünç ve üzücü şekilde öğüt verenlerine de rastlamış bulunmaktayım. :)   Adaletli günler dilerim... 

- 

Bu konuda  olumlu  ya da olumsuz yorum yapan  arkadaşlara gönülden  katılıyorum.Evet idare  mahkemesine  dava dilekçesini doğrudan göndermenin  riskleri  vardır.Fakat  her  hangi  bir  mahkemeden  dava dilekçesini göndermek  inanın  çok  zor oluyor.Öncelikle  evrak  kaydettirme,iş bilmez  mahkeme  veznesine harçları hesap ettirme  ve havale ettirmek için hakim  bulabilmek oldukça  zor  bir süreçtir.Ama  diğer  taraftan  direk  göndermenin  pek bir güvensizlik  yönü de  bulunmamaktadır.Elinizde   iade alıntısı  olduktan sonra pek korkmayın derim.Diğer bir yönü ise  Mahkemeden muhabere ile göndermede  dilekçe  çok uzun bir sürede ilgili yere gitmektedir.Bu konu da  işin başka bir olumsuz  yönüdür.Saygılarla.... 

- 

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Çok aydınlatıcı oldu benim için..