İcradan İştiraki Nafaka Nasıl İptal Edilir?
Selamlar,
2 çocuğum için İcra kanalı ile tahsil edilen iştiraki nafakayı (2x450TL) çocuklardan birinin reşit olması dolayısı ile iptal ettirmek istiyorum..İcra Müdürünün ifadesi bunun ancak mahkeme kanalı ile olacağını söylemesi...ki bu da yeni bir dava, yeni harcamalar ve yine bu fahiş kararı veren bayan vatandaş ile yüzyüze gelme vede aylarca git gel ve çeşitli numaraların tekrar sahneye konması vs.... fakat elimde yargıtay kararı olmasına rağmen (Yargıtay 3.Hukuk Da. E2004/2886, K2004/2859 ve Yargıtay 12.Hukuk Da. E2005/12338 K2005/16008) icra müdürü kabul etmiyor..buradaki yargıtay kararı özetle iştiraki nafaka çocuk reşit olunca resen sona erer...çocuk eğitimini sürdürüyorsa yeni dava (yardım nafakası) açması gerekir diyor.
İCRANIN ORTADAN KALKMASI İÇİN....
1- İCRA MÜDÜRLÜĞÜNE NASIL BİR DİLEKÇE VERMELİYİM.
2- HANGİ EVRAKLARI DİLEKÇEYE EKLEMELİYİM.
3- NASIL BİR YOL İZLEMELİYİM.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: İcradan İştiraki Nafaka Nasıl İptal Edilir?
Reşit olan çocuğa iştirak nafakası verilmez kanunen. Reşit çocuk okuyorsa babasına YARDIM NAFAKASI DAVASI açmak zorundadır. Çünkü çocuk reşittir. İştirak nafakası reşit olmayan çocuğa verilir.
4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 328/1. maddesine göre; babanın çocuğuna bakma mükellefiyeti onun reşit olmasıyla sona erer. Küçük reşit olduktan sonra da eğitimine devam ediyorsa ( TMK.nun 328/2. maddesi ) bu takdirde; kendisi yeni bir dava açarak yardım nafakası talebinde bulunabilir. Dolayısıyla küçüğün reşit olduğu tarihte hükmedilen iştirak nafakası kanun gereği kendiliğinden sona ereceğinden, hükümde ayrıca belirtilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
Reşit olan çocuğunuz hala okuyor mu? Üniversite filan kazandı mı?
Aşağıdaki linki tıklamanızı ve okumanızı tavsiye ediyorum. Sitemizin değerli Avukatlarından İlknur hanım sorunuza uygun bir cevap vermiş.
""İcra müdürürlüğüne nüfus kayıt örneğinizi (çocuklarınızın da yaşları görünen teferruatlı olanından) ibraz ederseniz nafaka ödeme yükümlülüğünüz sona erer. "" diye yazmış Av. İlknur hanım. Sizde öyle yapın derim.
https://www.hukuki.net/showthread.php...-bitiş-tarihi&
Sn.Denizblk,
Yardımlarınız için teşekkürler.
Yukarıdaki iletilerime ilaveten İcra kanalı ile 2 çocuk için ödediğim iştiraki nafakanın reşit olan çocuk için ödenen kısmı iptal etmek talebiyle 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 328/1. maddesini ve de emsal yargıtay kararlarını içeren dilekçeyi ve detaylı nüfus kayıtlarını icra müdürüne verdim. Fakat icra müdürü çok açık olan kanun maddesini ve yargıtay kararları kendisini bağlamadığını ve dilekçeyi kabul etmeyeceğini ifade etti. Dilekçenin üstüne neden red ettiğini yazmaktan bile imtina etti. Net olan bir şey var ki İcra daresi müdürü kanun maddelerine rağmen sorumluluk almak istemiyor ve görevini tamamlamış aile mahkemesinden yazı getirmemi talep ediyor...tabi ki kararını vermiş mahkeme artık bu olaydan el çekmiştir ve yapabileceği bir şey yok! Bu hukuksuzluğu icra dairesinin bağlı olduğu icra hakimliğine bir şikayet dilekçesi ile bildireceğim.
Sayın hukukçu arkadaşlara sorum;
- Şikayet dilekçesi neticesinde icra müdürüne ne gibi bir yaptırım uygulanır
- Bu dilekçeyi verdikten sonra benim için ödenmesi mümkün olmayan iştiraki nafakadan reşit olan çocuk için olanı ödemeyeceğim - bu durumda karşı taraf icradan hakkımda yapabileceği (tazyik hapsi vs) bir şey olabilir mi? eminimki elinde tüm imkanları kullanmaktan imtina etmeyecektir.
Saygılar
Benzer durumu yaşayacak arkadaşlara yardımı olur düşüncesi ile bilgiyi paylaşayım;
Reşit olan çocuğun iştiraki nafakasının iptali için icra müdürünün itirazı üzerine ilgili icra mahkemesine dava açtım...icra mahkemesi yasal talebimi dosya üzerinden kabul ederek onayladı. Bende kağıttaki yazılı bu kararı katlayarak itiraz eden icra müdürlüğüne talebimi yerine getirmesi için ibraz ettim
Alıntı:
damn rumuzlu üyeden alıntı
Benzer durumu yaşayacak arkadaşlara yardımı olur düşüncesi ile bilgiyi paylaşayım;
Reşit olan çocuğun iştiraki nafakasının iptali için icra müdürünün itirazı üzerine ilgili icra mahkemesine dava açtım...icra mahkemesi yasal talebimi dosya üzerinden kabul ederek onayladı. Bende kağıttaki yazılı bu kararı katlayarak itiraz eden icra müdürlüğüne talebimi yerine getirmesi için ibraz ettim
Neden katlayarak. peki manidar geldi de bana...
Abdullah Bey, diğer belgeleri ekleyerek/katarak olacaktı.
çok değerli sayın icra müdürünün tutumu da bana çok manidar geldi....
neden bu icra müdürleri kendilerini hakim gibi zannedip kararlar verip kanunlara karşı gelip kafasına göre işler yapıyorlar benimde başımda bi tane var çoçukla sahsi ilişkide uzman bulundurmadı bende niye yok dedim vay senmisin bunu soran hakaretler tehditler havada uçuştu sonuç mahkemeliğiz hayırlısı olsun