Digiturk'e organize dolandırıcılıktan hüküm giydirebilir miyim?
Merhaba,
Eski bir digiturk abonesiyim. Dün bir avukatlık bürosundan telefon aldım. Ödemediğimi iddia ettikleri 2007 yılına ait aboneliğim en son faturası ile ilgili olarak işleyen faizle birlikte ödenmesi gereken bir borcum olduğunu söylediler ve gerekirse icra takibi yapacaklarını bildirdiler. Digitürk ödemelerimi kredi kartı ile yaptığımdan dolayı ve tüm ekstrelerimi sakladığım için iddia edilen bu faturayı ödediğimi tespit ettim.
Burada ve internette başka forumlarda gördüğüm kadarıyla aynı iddia ile birçok eski abone taciz edilmiş. Tabi dört sene önce ödenmediği iddia edilen bir faturayı kaç kişi ödediğini hatırlar veya bir şekilde ödendiğini ispat edebilir aşikar. Muhtemelen digitürk eski abonelerinin bir kısmına seneler önce ödenmiş olsa bile ödenmediğini iddia edip seneler öncesine dair borçlar üretiyor.
Eğer böyle bir durum varsa eski abonelere yönelik bu tür işlemleri incelettirip bunu ispat etmek, digitürk ü bu icraatından dolayı cezalandırmak planlı olarak dolandırıcılık yapmaktan digitürke hüküm giydirebilmek, ticari faaliyetlerini durdurup başkalarının mağdur olmasını engellemek mümkünmü? Bunu gerçekleştirebilmek için hangi merciye suç duyurusunda bulunmam gerekir?
Çok teşekkürler.
Cevap: Digiturk'e organize dolandırıcılıktan hüküm giydirebilir miyim?
Belirttiğiniz kurumun ticaret odası sitesinden yetkililerini öğrenip savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Digiturk'ten inanılmaz şikayetler duyuyoruz.Başta böyle büyük bir kurumun böyle şeyler yapmıyacağını düşünüyordum.Abonelik iptallerinde de insanları çok uğraştırdığı söyleniyor.Eğer yukarıda yazılan bir davranışın içinde bulunuyorsa ve bu bir yanlışlıktan değil art niyettense mutlaka bir cezası olmalı diye düşünüyorum.
Öncelikler cevaplarınız için çok teşekkürler.
Malesef abonelik usulü çalışan neredeyse tüm şirketler GSM, digital TV platformları, internet hizmeti verenler v.b. ve bankalar malesef aynı suistimalci tavırda çalışıyorlar. Bunun sebebi de heralde kanunlarımızdaki veya yargı sürecindeki bir takım boşluklardan kaynaklanıyorki buna kolayca cesaret edebiliyorlar. Öyle tahmin ediyorumki örneğin digitürk ün yüzlerce avukatı vardır. Güvendikleri birşey olmasa kolayca bu yollara başvuramazlar diye düşünüyorum. Beni ayrıca şaşırtan bir konu da bunca benzer şikayet olmasına rağmen kimsenin bu şirketlere karşı hakkını aramıyor olması. Aksi taktirde sadece digitürk e yüzlerce soruşturma açılılmış olurdu. Herhalde insanlar uğraşmak istemiyor yada baş edemiyecekleri düşünüyorlar. Yaşım çok ileri değil ve ailemin yanından ayrılıp kendi başımın çaresine bakmaya başladığımdan beri malesef gerek bankalarla gerek abone olduğum şirketlerle inanılmaz sorunlar yaşadım. Sineye çekip uğraşmamak bana göre olmadığı için bu süreçlerde baya bi zaman harcadım. İsteğim dışında adıma kredi kartı çıkarıp göderen, teslim almadığım halde ekstre göderip kart ücreti isteyen, itiraz ettiğimde önce ödeyip sonra itiraz edin diyen bankalar, kapalı kredi kartına kart ücreti üretip seneler sonra tahsil etmek isteyen bankalar, aboneliğim iptalini istediğimde aylarca iptal etmeyen, dekoderi dört defa götürdüğüm halde iade almayan ve son olarak ödediğim faturayı tekrar tahsil etmeye çalışan digitürk, sözleşmesindeki maddelere uymayan internet sevis sağlayıcıları ile sorunlar yaşadım. Bir günlük 3G paketi aktive ettirdikten sonra ertesi gün tekrar bir günlük 3G paketi aktive ettirmek istediğimde önceki günden zaten aktif paketiniz bulunuyor bunu kullanabilirsiniz deyip daha sonra 2 saatlik internet erişimi için 750 TL fatura kesen sorduğumda aktif 3G paketiniz olmadan internet kullandığınız için diyen Avea ve diğerleri nasıl hala aktif olarak ticari faaliyetlerini rahatça sürdürebiliyor gerçekten çok ilginç. Sonra başka ülkelere göç eden insanlar için kalsaydı da kendi ülkesine faydası dokunsaydı, bizim ülkemiz cennet, niye gitti deriz. Aslında doğru, bir banka kurup talep etmedikleri halde insanların adına kartı bastırıp damperli kamyonla adam başı 500 bin adet kredi kartı gönderene burası cennet olur, nasılsa önce ödeyip sonra itiraz etmeleri gerekiyor..
Tüketiciler birlik olmadığı için böyle davranabiliyorlar..