Hocanın yaptığı haksızlık
Üniversite öğrencisiyim ve sene sonu sınavı ( final ) için pratik sınava girdim. Dersimize gelen 3 hoca sınıfın içinde bekliyor. Ben kurayla düştüğüm hoca tarafından haksızlığa uğradığımı düşünüyorum. Bana düşen hoca hastalığa yönelik soru sorarken , diğer hocalar direkt fonksiyona yönelik daha basit sorular sorarak adaletsiz yaklaşımlarını başlangıçta göstermişlerdir. Bizim hoca sınavda maksimum 40 verirken , diğer hocalar birçok kişiye 50 tam puanı peynir ekmek gibi dağıttı. Ayrıca sınavda doğru hareketleri yapmama rağmen kötü değil ama benim olayım bu diyerek 30 verdi. Yanımda bi arkadaşımda şahit oldu bu duruma.
Şimdi bu yazılı sınav olmadığı için ben bu adaletsizliği nasıl ispatlayacam? Nasıl buna dava açacam? Artık açamasam bile Allah'a havale edecem bu adi adamı ama bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Saygılarımla...
Cevap: Hocanın yaptığı haksızlık
Hayatın herzaman bir şans ve şansızlık tarafı vardır.Notu bol hocaya düşmen yada not konusunda daha eli sıkı bir hocaya düşmen tamamen şans eseridir.Ayrıca sorunun basit yada zor olması göreceli bir kavramdır.Senin bilmediğin kısım sana zor gelebilirken aslında daha zor olan kısım o konuya hakim olduğu için başka bir kişiye daha basit gelebilir.Üniversitede tıp, diş hekimliği vb. bölümleri okuyan öğrencilerin uygulama sınavlarının sonunda kalan öğrencilerin yarısı kendilerine ters hoca geldiğini yada verdiği cevaba tatmin olmayan hocanın notu düşük verdiğini söylerler(ailemde ve arakadaşlarımda bu bölümleri okumuşlar çok sayıda).Bir sorunun zor yada kolaylığı nasıl ispat edilebilir.Yada soru öğrenciye zor geldi diye hoca neyle suçlanabilir.İşin bu kadar göreceli, ispatı mümkün olmayan ve ince kısmına hukukun bir şey yapacağını beklemek biraz saflık olur diye düşünüyorum.Zaten bu bölümleri okuyan kişilerin başına bu tarz şeyler 5-6 sene boyunca eminim en az 1 kere gelmiştir.Böyle hocalar öğrenciler tarafından genelde anılarıyla anılmazlar.Bazı öğrencilerse senin gibi allaha havale etme yolunu seçer.Geçmiş olsun.