Cevap: Site yönetimi Seçimi
1-) Kat mülkiyeti kanununun 40. maddesinde "Yönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret istiyebilir" diye ibare bulunmaktadır. Yani bu cümle, yöneticinin maaş almasının yasal dayanağıdır. Sözleşmede ne kadar kararlaştırıldı bilmiyorum ama 1000 lira maaş bence 380 daireli bir site için ziyadesiyle normal gibi.
2-) Otopark konusunda, bana yasal bir dayanak yok gibi geldi. İnsanların evlerinin önüne araçlarını park etmek için para ödemesini hakkaniyete uygun bulmuyorum. Belki bakış açımdandır bilmiyorum, incelediğim kanunlarda da benzer bir şey bulamadım. Ama yine de otopark yönetmeliğine göre bir düzenleme söz konusu olmuş olabilir yine de ilgili yöneticiye yasal dayanak konusunda soru sormanızı tavsiye ederim zira Kat mülkiyeti kanunu 39. maddeye göre yöneticinin hesap verme zorunluluğu vardır, yine de otopark konusunda pek bilgim ve bu konuda tecrübem maalesef yok.
3-) Bir sitede, bir kişi en fazla toplam sayının üçte birinin vekaletine sahip olabilir.Kat mülkiyeti kanunu madde 31.
4-) Böyle bir kişiyi, önce uyarmanızı anlamaması halinde, yetkili sulh hukuk mahkemesine olabildiğince kısa zamanda iptal davası açmanızı tavsiye ederim.
1. Döküntü rumuzlu üyeye katılıyorum.
2. Genel kurulda karar alınmışsa ücret alınabilir.
3. Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. (KMK md.31 Değişik son fıkra: 14.11.2007–5711/16 md.)
4. Kat malikini temsile yetkili olanlar sadece vekalet kullanarak oy kullanabilirler.
resmi sitelere de güvenmemek lazım sanırım artık. Zira google aramasında ilk çıkan site, resmi site ve hiçbir 2007 değişikliği yok. Yanlış bilgilendirme için özür dilerim, benim de dikkatimi çekmemiş.
http://www.khgm.gov.tr/mevzuat/Kanun...yetikanunu.htm
google'a kat mülkiyeti kanunu yazınca çıkan ilk seçenek hem de...
14.11.2007 tarihinde, KAT MÜLKİYETİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN, 5711 kanun numarasıyla resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kat mülkiyeti Kanunu Madde 31
"Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir.
Ana gayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz; oy hesabı yapılırken kesirler gözönüne alınmaz.
Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder.
Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz.
(Değişik son fıkra: 14/11/2007-5711/16 md.) Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir."
hükmünü amirdir.
Bugün bizde sitemizde (52 haneyiz) Olağanüstü Gene Kurul Toplantısı yapmak zorunda kaldık. Devirdiğimiz yönetici 7 vekaletle toplantıya katıldı. Tabi ki 5 tanesini çöpe atmak zorunda kaldı.