Üniversitede Verilen Uzaklaştırmaya İtiraz
Karadeniz Teknik Üniversitesinde 3.Sınıf Ekonometri öğrencisiyim. Daha önce verdiğim derste sınıf arkadaşımın yerine sınava girdim ve yakalandım. Soruşturmacı atadılar ve nitekim cezamız bu gün sonuçlandı. Daha önce aynı suçtan yargılanan öğrenciler ortalama 6 ay ceza almalarına rağmen ben ve yerine sınava girdiğim arkadaşım 1er yıl okuldan uzaklaştırma cezası aldık. Bu suçun cezası disiplin yönetmeliğinde okuldan atılma yazmasına rağmen bazı koşullardan cezanın hafifletilebileceği yazıyor. Hafifletebilecek bütün şartları ben ve diğer arkadaşım taşıyoruz. Bu şartlar yaptığı suçtan pişman olmak, daha önce herhangi bir disiplin cezası almamış olmak, v.s. gibi şeyler ve biz bu şartların tamamını taşıyoruz. Başka öğrencilerin 6 ay ceza almalarını örnek göstererek bizim aldığımız 1er yıllık cezaya itiraz hakkımız varmıdır? Bu itirazın sonucu ne olabilir? Ve aldığımız bu ceza sicilimize işler mi? Bu konu hakkında yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim..
Cevap: Üniversitede Verilen Uzaklaştırmaya İtiraz
Başkasının yerine sınava katılmak, aslında üniversiteden çıkarma gerektirmektedir. Ancak siz şanslısınızki size daha alt bir ceza olan iki yarıyıl üniversiteden uzaklaştırma cezası verilmiş. Bu cezaya itiraz edilemez ancak iptali için idari yargıya başvurabilirsiniz. Aldığınız disiplin cezası ailenize, burs veya kredi aldığınız kurumlara ve Yükseköğretim Kurumu'na bildirilir.
Hocam evet doğru söylüyorsunuz ama zaten bu suçtan daha önce bu okuldan atılan olmamış ve önümüzde olan bir kaç örnektede 6 ay yani 1 dönem uzaklaştırma almışlar. Daha önce olanlar 6 ay aldıkları halde biz 1 yıl aldığımız için haksızlık olduğunu düşünüyorum. Tek eksiğimiz sanırım suçumuzu kabul etmemiz oldu. Suçumuzu kabul etmemizin pişmanlığımızı ve iyi niyetimizi göstereğini düşünmüştük. Peki biz cezanın iptali için idari yargıya yazdığımız dilekçede dava sonuçlanana kadar yürütmenin durdurulması ibaresini kullansak dava açıldığı günden itibaren bizim cezamızın başlama süresi dava sonuçlanana kadar ertelenirmi? Yada bu yürütmenin durdurulması için yargıda görüşülüp durdurulsun diye kararlaştırılmasımı gerekir?
Disiplin cezasının iptali için idari yargıya başvuru dilekçesinde yürütmeyi durdurma talebinde bulununuz. Eğer mahkeme lehinize YD kararı verirse, disiplin cezası dava esastan görüşülerek karara bağlanıncaya kadar ertelenir. Ancak bunun düşük bir ihtimal olduğunu unutmayın derim.
Cevapladığınız için teşekkür ederim. Ceza bize tebliğ edilir edilmez mahkemeye dilekçe vereceğiz. Umarım mahkeme lehimize karar verir.
Bu suçun cezası okuldan atılmaymış madem ki... sürecin sonunda okuldan atılma ile karşılaşma ihtimaliniz ortaya çıkabilir mi?
Hayır, zaten ceza yüksek diye dava açtığımız için hiç bir şekilde cezanın yükseltilme ihtimali yokmuş dava olumlu sonuçlanırsa daha düşük bir ceza verilecek olumsuz sonuçlanırsada cezamız aynı olduğu şekilde kalacak..
cezanın değiştirilmesi değil cezanın iptali için dava açabilirsiniz mahkemenin cezanızı değiştirme yetkisi yoktur, ceza iptal edilirse yani yönetmelikteki suçu işlemediğinize karar verirse cezanız kalkar ancak; suçu işlediğinize karar verirse yalnızca cezanız iptal edilir üniversite yönetimide size yeni bir ceza verir dolayısıyla bu verilecek ceza daha düşük bir ceza olabileceği gibi daha yüksek bir cezada olabilir.
dava açmayı düşünüyorsanız öncelikle cezanıza itiraz etmenizi, karar kesinleştikten sonrada 60 günü geçirmeden dava açmanızı öneririm
alacağınız disiplin cezaları adli sicile geçmez.
geçmiş olsun