Nüfüs kaydını babanın nüfus kütüğüne aldırmak
Babam, uzun yıllar türk eşi ile evli yabancı uyruklu statüsündeydi. (Yurtdışı doğumlu) 2003 tarihinden önce vatandaşlığa geçerek, Ankara kütüğüne kayıt yaptırdı ve annemin kütüğünü de ankaraya aldırdı.
Annem aslında kütükte eskiden Kars'a kayıtlı imiş. Ancak annem 5 yaşında iken, annemin ailesinin ailenin bir kısmı Ankara'ya, bir kısmı da İstanbul'a göçünce, Kars'ta kimsemiz kalmamış. En azından ben kendimi bildim bileli durum böyle.
Babam yabancı uyruklu olduğundan, beni kütükte Kars'a yazmışlar. Şu anda hayatım boyunca Kars'ta hiç bulunmadığım gibi, Kars'ta yaşayan tek bir kimse, akraba vs tanımıyorum. Beni bırakın, annem de tanımıyor :)
Şu anda 35 yaşımdayım. Ailemin kütüğü Ankarada. Ben ailedeki tek "karslı" olarak sap gibi kaldım. Nüfus cüzdanında yazan aile sıra no yazısı anlamsız. Çünkü öyle bir aile o nüfüsta kayıtlı değil. Hele konu babamın soyadıysa, Kars kütüğünde o soyadında tek bir kişi bile kaydedilmemiş.
Tek başıma beni, hiç yaşamadığım, görmediğim bir yerin kütüğüne ait olarak görüp, resmen cezalandırıyorlar. Acaba kütüğümü doğduğum şehir olan ve babamın kütüğünün bulunduğu Ankara kütüğüne aldırabilir miyim?
Cevap: Nüfüs kaydını babanın nüfus kütüğüne aldırmak
Nüfus Müdürlüğü'ne bu durumunuzu anlatan bir dilekçeyle başvurun. Sonuç alamazsanız nüfus kaydının tashihi için dava açmanız gerekecektir.