Ön İnceleme Raporu Şüpheliye Verilmez mi?
Arkadaşlar tanık iken bir soruşturmadan dolayı sanık konumuna düşürüldüm.Kaymakamlık hakkımda soruşturma izni verdi.Halbu ki olayla yakından uzaktan alakam yoktur.Sırf müştekinin yalan ve yönlendirici beyanları doğrultusunda karar aleyhime çıkmış ve soruşturma izni verilmiştir.Kaymakamlık makamına dilekçe ile başvurarak 4982 sayılı yasa gereği ön inceleme raporunun tarafıma verilmesini talep etmeme rağmen ilgili kaymakamlık bu isteğimin 4982 sayılı yasanın 19. maddesi gereğince mümkün olmadığını,CMK'nın 153.maddesi gereğince ancak müdafiinize verilecektir diye beni reddetmiştir.Halbuki 19.madde de şöyledir:
MADDE 19.- Kurum ve kuruluşların yetkili birimlerince yürütülen idarî soruşturmalarla ilgili olup, açıklanması veya zamanından önce açıklanması hâlinde;
a) Kişilerin özel hayatına açıkça haksız müdahale sonucunu doğuracak,
b) Kişilerin veya soruşturmayı yürüten görevlilerin hayatını ya da güvenliğini tehlikeye sokacak,
c) Soruşturmanın güvenliğini tehlikeye düşürecek,
d) Gizli kalması gereken bilgi kaynağının açığa çıkmasına neden olacak veya soruşturma ile ilgili benzeri bilgi ve bilgi kaynaklarının temin edilmesini güçleştirecek,
Bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.
Bu madde ile nasıl bir bağlantı kurulduğunu anlamış değilim.Madem işin içinde taraflı bilgi ve yönlendirme yoksa neden korkuluyor ki?Ayrıca asıl olarak ben varken neden avukata verilecekmiş.Ben göz altında yada tutuklu değilim.Bu uygulama hukuka aykırı değilmi Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na itiraz etsem nasıl olur?Bu itirazı net yoluyla mı yoksa yazılı olarak mı yapmalıyım ?Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Ön İnceleme Raporu Şüpheliye Verilmez mi?
İdare Hukukcusu arkadaşlar sorum çok zor geldi sanırım.Cevap verebilecek arkadaş yok mu?
Bilgi edinme talebiniz 19. madde gerekçesiyle reddedildiğine göre Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na itiraz şansınız yok maalesef. Bu nedenle işlemin iptali için idari yargıya başvurunuz derim.
Sayın Çobanoğlu vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.4982 Sayılı Kanunun 19. maddesine göre reddedilen bilgiler için neden BEDK'na başvuru şansımız yoktur.Bu kanun, yönetmelik yada kurul kararıyla mı alınmıştır?Bu şekilde başvuru halinde BEDK bizi reddetme olasılığı ne kadar?Yine de şansımı denemelimiyim? Sağlıkla kalın.....
4982 Sayılı Kanun ve ilgili Yönetmeliği, sadece başvuruları Kanunun 16 ve 17 nci maddelerinde belirtilen sebeplerle reddedilen kişilere yargı yoluna başvurmadan önce kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itiraz imkanı getirmektedir. Bu nedenle BEDK, itirazınızı incelemeksizin reddeder ve boşuna vakit kaybetmiş olursunuz diye düşünüyorum.