İştirak nafakasında zaman aşım süresi var mıdır?
01.02.2001 Tarihinde eşimle anlaşmalı olarak boşandık. Tek çocuğun velayetini mahkeme anneye verdi ve babaya 100 TL iştirak nafakası ödememi belirledi. Baba 2011 tarihine kadar hiç nafaka ödemedi. Anne iştirak nafakasını toplu olarak kaç sene içinde icra yoluyla babadan alabilir.
İcra dava açma süresi varmıdır ?
Çocuk erkek ve okumuyor, reşit olmasına 2 yıl var, reşit olduktan sonra iştirak nafakasını ödemedi diye bir dava açabilirmi ?
Teşekkür ederim..
Cevap: İştirak nafakasında zaman aşım süresi varmıdır.
Geçmişe dönük olarak 5 yıllık nafakayı isteyebilirsiniz. Çocuk reşit olduktan sonra iştirak nafakası sona erer. Öğrenimi devam ediyorsa, çok babasına yardım nafakası için dava açabilir.
Çocuk reşit olduktan sonra iştirak nafakası sona erer diyorsunuz peki reşit olmadığı sürelerce geçmiş ödenmeyen nafaka için bir dava açmak söz konusu olabilirmi.?
Mahkeme kararıyla zaman geçirmeden icra müdürlüğüne başvurun, geçmişe dönük olarak 5 yıllık nafaka tutarı, babadan icra yoluyla alınarak size verilir. Bu tarihten sonraki dönem için yine ödeme yapmazsa, icra kanalıyla paranızı alırsınız.
Hocam özür dilerim, şunu demek istiyorum. Çocuk 18 e bastı ve reşit oldu diyelim.. Reşit olduktan sonra geçmiş nafakalar için dava açılabilirmi ?
İki ayrı konu açmışsınız ve sorular sormuşsunuz. Sorduğunuz sorulara göre cevap vermeye çalışıyorum. Münferit sorular sormak yerine konuyu anlatsanız daha iyi cevaplar alabilirsiniz. Çünkü, hukuk durumlara göre değişik hükümlere varır. Olayı bilmeden genel olarak konuşuyoruz.
Sorunuza gelince; nafakaya dava tarihinden itibaren hükmedilir. Geçmişe yönelik dava açılamaz. Ancak, yukarıda konuştuğumuz konuda; elinizdeki mahkeme kararıyla icra müdürlüğüne başvurursanız geçmişe dönük 5 yıllık nafakayı alırsınız. Başvuru tarihinde çocuk reşit değilse, 5 yıllık nafakayı alırsınız. Çocuk 19 yaşındaysa 4 yıllık alırsınız.
Dediğim gibi, konuyu bilmeden cevap vermek çok zor.