Cevap: kızımın velayeti yardım lütfen
Merhaba,
Kızınız anne bakım ve şefkatine muhtaç olduğundan babaya verilmez. İleride ancak şartlar değişirse, siz yeniden evlenirseniz yada biri ile evlenmeksizin beraber olursanız baba çeşitli sebepler öne sürerek almaya kalkabilir. Çocuğumu alacak diye çekilmez bir evliliğe katlanıp çocuğun psikolojini daha çok bozmaya gerek yok bence. Medenice anlaşıp çocuğu babadan kaçırmadan da ayrılabilirsiniz.
Eklediğim karar içinizi rahatlatır belki.
İyi günler.
T.C.
Y A R G I T A Y
2.HUKUK DAİRESİ
ESAS KARAR
2007/313 2007/12229
Y A R G I T A Y İ L A M I
İNCELENEN KARARIN:
TARİHİ :9.11.2006
DAVA TÜRÜ :Boşanma
TEMYİZ EDEN :Davalı
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm velayet ve nafaka yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
1-Ana yanında kalmasının çocuğun bedeni, fikri, ahlaki gelişmesine engel olacağı yönünde ciddi ve inandırıcı deliller bulunmadığı ve hemen meydana gelecek tehlikelerin varlığı da ispat edilmediği halde ana bakım, şefkatine muhtaç * 2002 doğumlu Hüseyin Can’ın Türk Medeni Kanununun 182, 336/2 maddeleri uyarınca babanın velayetine bırakılması usul ve kanuna aykırıdır. 2- Anne yanında kaldığı anlaşılan 2002 doğumlu müşterek çocuk Hüseyin Can için tedbir nafakası verilmemesi isabetsizdir. ( TMK. md. 169 )
SONUÇ: Temyiz edilen kararın yukarıda 1. ve 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 20.09.2007 per.
tşk ederim ilgilendiğiniz için öncelikle tekrar evlenmeyi asla düşünmüyorum sadece kızımı düşünüyorum onun mutluluğu için ne gerekirse yaparım ama eşim boşanmak istemediği için hep çocuğu benden almakla tehdit ediyor şimdi değilde ilerde ona verilmesinden korkuyorum mahkeme hiçbir sebep yokken sırf istiyor diye verebilir acaba
Yeniden evlenmeyi de düşünebilirsiniz tabiki. Ancak endişelenmeyin erkekler bir kere boşanınca kadınlardan daha istekliler yeniden evlenmeye. O zaman ne çocuk düşünüyorlar ne velayet tek düşünceleri ödedikleri nafaka oluyor(İstisnalar olabilir).
Sırf eşiniz istiyor diye hiç bir hakim küçücük çocuğu anasından koparmaz. Genel uygulamada bu yönde zaten. Ancak eşinizin çocuğun menfaatleri, eğitimi vs. için olağanüstü imkanları varsa değişir mi bilemem. Boşanmamak için anneyi korkutmaktan başka yolları olmadığından çocuğu alırım tehditleri yapılır herzaman.Bence rahat olun.
Kolay gelsin.
Peki 8 yaşındaki bir erkek çocuğu boşanma durumunda annede mi kalır, yoksa babada mı?
Sağolun içimi rahatlattınız olağanüstü imkanları filan da yok bundan sonra olabileceğinide zannetmem teşekkür ederim
Çocuğun erkek olması sonucu değiştirmez bence. Hakim çocuğun menfaatlerini gözetmek zorunda. Ayrıca 8 yaşındaki erkek çocuğuda anne bakım ve şefkatine muhtaçtır.
Babanın durumu çok çok iyi olmasına rağmen 17 yaşında kızı hakim anneye verdi. Ötesi var mı?