İnternet yolu ile hakaret-adminin sorumluluğu
sizlerden çok özür dileyerek bu mesajı gönderiyorum yaşım 19 ve ne yapacağımı bilmiyorum
çok özür dileyerek devam ediyorum...
bir forum açtım ve bu forum ilk önce okulumla ilgiliydi fakat sonradan amacı değişti ve okulda yanlış işleyen bazı olaylardan dolayı yorum yapıldı....
bu yorumların bazılarında küfür yazıldı... yanlız site okula bağlı değil çünkü başka okullardanda üye alınabiliyor... bu küfürlerden dolayı soruşturma başlatıldı... Site Admini olarak ben suçlu durumdamıyım?... acaba ceza alabilme ihtimalim varmı? sitede üyeler küfür etmiş bende mesajları gizli bir yere sakladımm ama önceden hocalar görmüş...
herhangi bir şahıs ve isim geçmemekte (edilen küfürlerde) bu durumda ceza verebilirlermi?
sizleri rahatsız ettiğim için özür dilerim.
özellikle vurgulamışsınız "Lütfen site yönetimine hukuki soru göndermeyiniz!" ama bi çıkış yolu arıyorum... kusura bakmayın...
Cevap: İnternet yolu ile hakaret-adminin sorumluluğu
Her ne kadar site sahibi siz iseniz de o forumda işlenen bir fiilden dolayı sizin sorumlu tutulmanızın suç ve cezalrın şahsiliği ilkesine ters düşeceği kanaatindeyim.Bu nedenle forumdan yazılanlardan dolayı doğrudan sizin sorumlu tutulacağınızı zannetmiyorum.
"xyz.com" kullanıcılar tarafından gönderilmiş içeriklerden sorumlu değildir gibi bir ibare varsa site kullanım kılavuzu ya da forum kuralları içerisinde, bence yazılanlardan siz sorumlu tutulmazsınız. Hiç bir hukuksal dayanağım olmadan sadece kendi fikrimi yazdım.
Alıntı:
Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Forumlarda yazılan yazılardan elbette ki site yöneticisi olarak sorumluluğunuz mevcuttur, bu bir kusursuz sorumluluk halidir. Başlatılan soruşturmada, siteye giriş logları sizden istenecektir ve yazı sahibinin ip'si ve hangi bilgisayarı kullandığı tespit edilecektir. Saygılarımla
Mesajlarda bir şahıs ismi geçmiyor derken eğer kastınız isimsiz mesajlar ise yine aynı şekilde ıp adreslerinin sahipleri bulunur ve yargılanır ancak eğer kastınız hocaların adı geçmiyor demek ise bu durumda okulun adının kötü anılmasından dolayı yine yargılama yapılacaktır.Bunun dışında yukarıda yazıldığı gibi kusursuz sorumluluk geçerli olduğundan sizin ceza alacağınız düşünmüyorum fakat gerekli görülürse sitenize erişim engelleme hakkı bakidir.
site sahibi olarak sizinde sorumluluğunuz olduğu kanaatindeyim.. o şekilde yazan üyeyinin forum üyeliğini iptal ediap, yazdıklarını silmek ve özür mesajı lehinize oalcaktır..
Arkadaşım adminin görevi sağda solda benim internet sayfam var ben yöneticiyim diye hava atarak zaman geçirmek değil. Admin isen siteden olup biten herşeyi takip edeceksin. Kim ne yazmış ,kime ne demiş uygunsuz bir söz ya da cümle sarf etmiş mi? bölücülük yapmaya çalışıyo mu vs vs. hepsini takip edeceksiniz. Gerektiğinde kişiyi üyelikten çıkarcaksın... ve diyorsun ki küfür içerikli mesajları ben gizli bir yere sakladım... Niye silmiyosun da saklıyosun.Sonuçta eğer ki ortada bir suç varsa sen de bu suça ortaksın....