İcradaki Kredi Ödemesine Avukatta Senet İmzalayıp Kefil Oldum - Ödeyemiyorum?
Merhaba, bir yakınım taksitlendirdiği kredi ödemesinin taksitlerini ödeyemediği için avukatın bürosuna gidip senet imzalayıp kefil oldum. Avukatta senetlerim var. Hapis cezası gelebileceğini biliyorum bununla ilgili.
Sormak istediğim senetler benim adıma, ancak asıl borç yakınıma ait. Kendisi bana alacağını tahsil ettiğinde tamamını ödeyeceğini bildirdi bende yardımcı olmak için taksit taksit öderim diye 24 aya bldüm. Bir ay ödeme yaptım ancak kimse ulaşamıyor şu anda ona.
Ödenecek rakamda ufak bir rakam değil. İki sene boyunca bu rakamı ödersem hayatımdan iki yıl gitmiş olacak. İki yıl haybeye çalışmış olacağım.
Şimdi bu senetlerde imza benim, kredi borcu başka birinin. Ödemezsem bana ne olur, karşı tarafa ne olur öğrenebilir miyim?
Bana ulaşamazlarsa karşı tarafa mı gider tekrar avukatlar? Yoksa senet yaptığım için borç tamamen benim üzerime mi kaldı şimdi?
Teşekkür ederim.
Cevap: İcradaki Kredi Ödemesine Avukatta Senet İmzalayıp Kefil Oldum - Ödeyemiyorum?
Yanlış bölüme mi yazdım acaba yanıt alamadım kimseden. Hangi kanunda,vs ise okuyup öğrenmeye çalışırım.
Cevap: İcradaki Kredi Ödemesine Avukatta Senet İmzalayıp Kefil Oldum - Ödeyemiyorum?
Anlatımınız çok karışık. Bir yerde kefil oldum diyorsunuz, diğer yerde senetler benim adıma diyorsunuz. Senede borçlu olarak mı, yoksa kefil olarak mı imza attınız. Borcun yakınınıza ait olması burada önemli değil. Senetler sizin adınıza ise borçlu sizsiniz demektir.
Teşekkür ederim.
Şimdi, yakınım kredi çekti. Ödeyemedi icralık oldu. İcra gelmesin diye ben avukata gidip senet yaptım kendi adıma taksitlendirdim.
Bu durumda borç benim üzerime mi kaldı(ben mi ödemek zorundayım sadece yoksa krediyi asıl çeken kişiye icra,vs gönderebilirler mi)
Eski kredi borçlusu, yani asıl kredi çeken hala sorumlu mu yoksa ben senetlendirdiğim için borcu artık benim üzerimde mi kalıyor?(kredi çekerken kefil olmadım, krediyi ödemeyemediklerinde, avukat ödeme emri gönderdiğinde gidip senet yaptım taksit halinde).
Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Gerçekten beni çok zor duruma düşüren bir durum.
Anlattığınız duruma göre borçlu sizsiniz. Yakınınız borcunu ödeyemediği için siz gidip senet imzalamış ve borcu üstünüze almışsınız. Senedin üzerinde kimin imzası varsa, senedi ödemekle o yükümlüdür. Herhangi bir icra durumunda, senette imzası olan şahıs sorumlu olur. Anladığım kadarıyla yakınınız senede imza atmadığından borçla bir ilgisi kalmamış görünüyor.
Kıymetli yanıtlarınız için teşekkürler.
Senet benim adıma imzayı atan benim; hatta ödemezseniz hakkınızda hapis kararı çıkacak dediler.
Peki bana ulaşamazlarsa tekrar eski kredi sahibinden tahsil etme hakları var mı? Yoksa kendisi kurtuldu mu imzam sayesinde?
Yakınınızın borç ile ilgisi kalmamış durumda. İmzaladığınız senet ile kurtardınız.
Teşekkür ederim.
Selamlar.