Haysiyetsiz hayat sürme ispat edilirse velayeti etkiler mi?
merhabalar haysiyetsiz hayat sürme ispat edilirse ve hakim buna kesin kanaat ederse 3 yaşındaki kız çoçuğunun velayeti annesine mi yoksa bana mı bırakılır bu durum değerlendirlirmi yoksa çoçuk için başka kriterlermi daha önemli bildiğim kadarıyla hukuk genel kurulunun annenin haysiyetsiz hayat sürmesi durumunda çoçuğun yaşına bakılmaksızın velayet karşı tarafa bırakılıyor sizin görüşlerinizi almak istiyorum iyi günler dilerim.
Cevap: haysiyetsiz hayat sürme ispat edilirse velayeti etkilermi
Haysiyetsiz hayat sürme ve çocuğun velayetinin annede kalmasının sakınca doğurduğu hallerde velayet hakkı pekala babaya verilebilir.
Belirtmek gerekir ki,velayet hakkının eşler arasında aidiyeti hususunda yargılama sırasında hakimi bağlayan tek unsur,çocuğun maddi ve manevi menfaatidir.Eğer haysiyetsiz yaşam olgusunun hakimi vicdanen doğruluğu hususnda inandırabilirsiniz elbette bu durum hakimin velayet hakkı tesis edilecek annenin çocuğuna olması gereken nitelikte ahlaki bir manevi gelişim ortamı sunamayacağı anlamına gelmektedir.Dolayısıyla çocuğun yaşı itibariyle anne şefkatine ihtiyacı olduğu kanısı hakim olsa da,haysiyetsiz bir yaşam sürdüğü tereddüte mahal vermeyecek derecede ispatlanan bir annenin ahlakilikten dışlanmış bir ortamda bu şefkati karşılayamayacağı kabul edilecektir.Ancak Hukuk Genel Kurulu'nun bu konudaki içtihadi yaklaşımı belli somut verileri haiz bir uyuşmazlığı dikkate alarak tesis edildiği için,hakimin böyle bir uyuşmazlıkta velayeti babaya vermesi uyuşmazlığınızın somut verilerine ve ileri sürdüğünüz bu olguyu ispatlamanıza göre değişik bir hüküm tesis edilebilir.Bu konuda ilke bir yaklaşımdan bahsetmek yerine,kanımca haysiyetsiz yaşam olgusunu şüpheye yer vermeyecek derecede ispatlamaya çalışın ve bu durumun çocuğunuzun manevi gelişimini olumsuz yönde etkileyeceğini ileri sürün...İyi Günler...
ben bu durumu ispat ettim hakim onların şahitleri gelmediği için karara bağlayamıyorum dedi son yasal süreyi verdi şahitler için çoçuk annesinde fakat tedbir velayeti yok çoçuk müşterek olarak anılıyor ben kızımı mutlaka almak istiyorum bu duruşmada hakimden temmuz ayında çoçuğu istedim göreyim diye 1 yıldır göstermediler gerekçeleri ben çoçuğu kaçırırmışım onlarda nafaka alamazmış neyse hakim isteğimi kabul etti icra yoluyla alabilirsin dedi bende öyle yapacağım temmuz ayında kızımı alacağım para için kızına bile acımıyan bir insandan ne beklenebilirki ALLAH herkese ananında babanında hayırlısını versin