Binamın üstünden yol geçiyor
İyi günler,
1970 yılında ruhsatı ve tapusu alınmış evi 1984 yılında satın aldım. Sonraki süre zarfında yurt dışında yaklaşık 10 yıl bulundum. Son senelerde belediyenin binamın tam ortasından yol geçirdiğini duydum. Belediyeye müracaat ettim ve belediyenin yanıt olarak imar planlamasının Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 1982 yılından önce yapıldığını ve bu plan değişikliğinin kendisinde artık muhafaza edilmediğini bildirdi.
Binamın batı, doğu ve güney cephesinde bina bulunmamaktadır. Binamın yanındaki arazi belediyeye ait olup, imarda sosyal tesis olarak gözükmektedir. Belediye yolu yan taraftaki kendi arazisinden almayıp binamın üstünden yolu geçirmektedir. Belediyenin, tapusu ve ruhsatı bulunan binamın ortasından yol geçirmesinin hukuki yönünden geçerliliği nedir? Mağduriyetimin giderilmesi için ne yapmalıyım?
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Müh. Ali D.
Cevap: Binamın üstünden yol geçiyor
Binanız kamulaştırıldı mı?
Planda yol olarak görülebilir; ancak belediye yolu henüz açmayabilir. Açacağı zaman size evinizin ve arsanızın bedelini ödeyecektir. Bu aşamaya gelindi mi?
İmar planında tadilatın ne zaman yapıldığı önemlidir, İmar planı değişikliği hangi amaca yönelik yapılmış askı süresinde itiraz edilmişmidir. Kentsel dönüşüm ise muafakat söz konusu olmuşmudur. kanuni süre aşılmamışsa;
1- İlgili belediyeye plan değişikliğine itiraz edilebilir.
2-Konu bölge idare mahkemesinin olup, imar planının iptali ile ilgili dava açılabilir.
Alıntı:
TURHAN HARİTA rumuzlu üyeden alıntı
askı süresinde itiraz edilmişmidir.
Gayrımenkulü olan herkes düzenli aralıklarla "acaba benim arazimde bir şeyler var mı" diye belediyeye gidip panoya bakmak zorunda sanırım ve çok büyük bir hata yapıyoruz. Kaçımız gidip bakıyoruz o panoya?
Yapılacak bir işlemden etkilenecek kişilere tebligat yapılması daha akla uygun geliyor ama uygulamada sanırım belediye "kimseye çaktırmadan" bir şeyler yapıp vatandaşın itiraz hakkını elinden alabiliyor.
Örneğin ben belediye tarafından imal edilmiş ve satılan imarlı / iskanlı müstakil bir dubleks ev satın aldım ve on sene sonra tapuya gittiğimde gördüm ki tapum seneler evvel iptal edilmiş; 20 dönüm bir "tarla" nın bilmemkaç bölü bilmemkaç hissesine sahip olmuşuz. Belediye kendi sattığı evlere gecekondu, kaçak yapı muamelesi yaptı.
Belediye yaptığı değişiklikleri ilgili yerlere ve maliklere bildirmekle mükelleftir. Toplum olarak bizim eksiğimiz sahibi bulunduğumuz gayrimenkullerin tapu kayıt bilgilerindeki adres vb. bilgileri güncel hale getirme zahmetinde bulunmamamızdır. Dolayısıyle belediye işini kolaylaştırmak için belediye panosuna, muhtarlığa, Gazete ilanı yoluyla bu tür işler yapmaktadır. Belediye satışı ne şekilde yaptıysa o hükümlere bağlı kalmalıdır. İhale yoluyla satışı yapılan evin bir değeri vardır. Eğer bu gün o değeri korumuyorsa bu belediye ile sizin aranızda maddi alacak davasına dönüşür. Belediyeye dava açıp hakkınızı koruyabilir veya farkını tazmin edebilirsiniz.
Belediyenin yapacağı bir değişikliği panoda tutma süresi nedir? Yani en seyrek ne kadar zamanda bir işyerinden izin alıp belediye panosuna bakmaya gitmemiz gereklidir?
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Binanız kamulaştırıldı mı?
Planda yol olarak görülebilir; ancak belediye yolu henüz açmayabilir. Açacağı zaman size evinizin ve arsanızın bedelini ödeyecektir. Bu aşamaya gelindi mi?
Planda gözüküyor. Ancak henüz kamulaştırılmadı.
Alıntı:
TURHAN HARİTA rumuzlu üyeden alıntı
İmar planında tadilatın ne zaman yapıldığı önemlidir, İmar planı değişikliği hangi amaca yönelik yapılmış askı süresinde itiraz edilmişmidir. Kentsel dönüşüm ise muafakat söz konusu olmuşmudur. kanuni süre aşılmamışsa;
1- İlgili belediyeye plan değişikliğine itiraz edilebilir.
2-Konu bölge idare mahkemesinin olup, imar planının iptali ile ilgili dava açılabilir.
Plan değişikliği 1982 den önce, Bayındırlık ve İskan bakanlığı tarafından yapıldığını bildiriyor. Belediye, bununla ilgili evrağın kendisinde bulunmadığını da belirtiyor. Bu sonuçlara bakarak değişikliğin ne zaman olduğunu bilemiyoruz. Bu yüzden askı sürecinden haberimiz yoktu ve itiraz da edemedik. Zaten muhtemelen o yıllarda yurt dışındaydım. Son yıllarada yol geçtiğini duydum ve bunun üzerine araştırdım, gerçekten de yol geçiyormuş. Kanuni itiraz süresi ne kadardır? Yukarıda yazdıklarınızla kanuni itiraz süresinin aşılmış olduğunu anlamaktayım.
Şu an yan arsalar boş bulunmakta ve belediye arsaları istimlak etmiş durumda. Evimi satın alırken bu konuyla ilgili sıkıntı yoktu. Tapusu ve ruhsatı bulunmaktadır. Böyle bir sıkıntı olsa bile tapuda veya diğer ilgili kurumlarda belirtilmek zorunda değil mi?
Bu konuda ne yapabilirim?
İlginiz için çok teşekkür ederim.
Anlattığınızdan anlaşılan Belediye boş olanları istimlak etmiş, Sizin eve gelince istimlak bedeli yüksek olacağından beklemektedir. Yani kamulaştırma belediyeye pahalıya mal olacak durumdadır. kaldı ki ruhsatlı yapı olduğunu ve belediyeden satın aldığınızı söylüyorsunuz ... Yakın bir zamanda rızai kamulaştırma veya takas talebinde bulunması muhtemeldir. Neden 18.madde uygulaması yapmadı anlaşılır gibi değil ayrıca boş alan diyorsunuz plan değişikliği ile durumu kurtarabilirdi.
tavsiyem; plan değişikliği talebinde sizin bulunmanızdır.
Yanıtlarınız için teşekkür ederim.
Plan değişikliğinde bulunacağım. Ancak kabul göreceğiniz sanmıyorum. Bunun için dava açabilir miyim?
Tekrardan teşekkürler...