Web sitesi içeriğini kısmen kopyalamak
İyi günler,
Ticari faaliyette bulunan bir web sitesi kendi site içeriklerini kopyalayarak başka bir web sitesinde yayınlandığı gerekçesiyle bu web sitesinin kapatılmasını ve bu işleri yapan kişilerin cezalandırılmasını isteyen bir dilekçe vermiş savcılığa. Ayrıca da kopyalandığını iddia ettiği bilgileri de bilirkişi kanalıyla tespit ettirmiş. Kopyalama yapmakta suçladıkları sitenin alan adı bana ait olduğundan ve siteye erişim benim ip numaralarımdan yapıldığından savcılık beni ifade vermeye çağırdı. ben de ifademi yazılı yapacağımı beyan ederek savcıdan süre istedim.
Benim bu konuda bir-iki sorum olacak..
1-Bu site kendi web sitesini daha önceden tescil ettirmeden bilgilerin kopyalandığını iddia edebilir mi? çünkü kendileri de bu bilgileri benim web sitemden kopyalamış olabilirler. Yani o bilgilerin ilk önce kendi web sitelerinde yayınlandığını nasıl ispat edebilirler? Bir web sitesinin ilk önce açılması, daha sonra açılan web sitesinden içerik kopyalamadığı anlamına gelmez bence
2- Web sitesindeki içeriğin tamamanın değilde küçük bir kısmının kopyalanması suç olarak kabul edilebilir mi?
3-Ben kopyalama yaptıklarını idda ettikleri web sitesini tamamıyla kapatsam yine de dava açılarak ceza alır mıyım? Web sitesini kapattığım durumda yine de tazminat talebinde bulunabilirler mi?
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap: Web sitesi içeriğini kısmen kopyalamak
1- Evet, ama içeriğin herhangi bir şekilde kendi sitesinde daha önceden yayınlandığını ispat ederse (Google cache yada http://www.archive.org/web/web.php kullanılabilir)
2- Evet, ama içeriğin özgün içerik olması gerekir.
3- Evet