İş sözleşmem yok ama sigortalıyım?
İşe alındığım zaman belgelerimi verdim başladım ama taşeron işveren bana iş sözleşmesi imzalatmadı belkide unuttu ama sigortam yatıyordu ve diğer arkadaşlarınki gibi benimde belirsiz süreli iş sözleşmem varmış gibi gösterilmiş sanırım . Bireysel hak uyuşmazlığımız var bu konuda sizce ne yapmalıyım . Sözleşme olmaması benim zararıma mı yoksa işverenin mi ?
Cevap: İş sözleşmem yok ama sigortalıyım ???
İş Kanununda yazılı olarak yapılacağı öngörülmüş olsa da, iş sözleşmesinin yazılı yapılmamış olması, sözleşmenin varlığına etki etmez. Sigorta primlerinizin gerçeğe uygun biçimde yatırılması halinde bir sıkıntıyla karşılaşmayacağınızı düşünüyorum. Öte yandan primlerinizin hangi işveren tarafından ödendiği önemlidir. Çalışma gün ve saatleri, yıllık ücretli izin, hafta tatili, fazla çalışma, cezai şartlar gibi hususlarda sözleşmelerde özel şartlar bulunabilmektedir. Çalışma koşullarınız özellik arz etmiyorsa problem etmeyin, ama bu konularda olağandışı bir uygulamaya tabi tutuluyorsanız ileride bu hususları mahkemede ispatlamanız açısından sözleşmenin yazılı olması sizin menfaatinizedir.