Anlaşmalı boşanmada izlenecek yol
Merhabalar.Eşimle anlaşmalı boşanmak için karar verdik dava açtım,ve yirmi gün sonra duruşmam olacak.iki tane çocuğumuz var.karşılıklı birbirimizden herhangi bir maddi manevi talebimiz yok.ilk duruşmada boşanma kararı çıkması için mahkeme gününe kadar nasıl bir yol izlemeliyim.hazırlamam gereken ne var.birde çocuğumuzun olması ilk duruşmada boşanmaya engel olurmu.arkadaşlar 4 senedir mahkemelerde çok yıprandım,artık bu son olsun istiyorum bilgilerinize ihtiyacım var.teşekkürler.
Cevap: Anlaşmalı boşanmada izlenecek yol
Anlaşma boşanma protokolu yapıp bunuda ilgili aile mahkemesinde beyan ederek imzalayacaksınız..Mal paylaşımı, boşanmadan dolayı maddi manevi tazminattan feragat,çocukların velayeti ve diğer ebeveyn in görüşme günleri vs ilave edilecek. Burada ortak çocuklar için iştiraki nafaka söz konusu olacaktır. Bunu protokole geçirebilirsiniz..daha sonra nafaka artırım davası vs ile karşılaşmamak için yıllık bir artış oranı ile. Protokolde olmasa bile iştiraki nafaka çocuklarla ilgili olduğu için herhangi bir tarihte çocukların velayetini alan taraf açabilir ve bu çocukların yetişkin olana kadar devam eder. Eğer çocuğun 18 den sonra eğitimi devam ediyorsa çocuk yeni bir dava açarak eğitimi bitene kadar bu nafaka devam eder.Kolay gelsin.
https://www.hukuki.net/showthread.php...yizden-feragat
yukarıdaki linki tıklayıp okuyabilirsiniz. Soru sormadan evvel aynı sayfa içinde bu konuda konu var mı diye okursanız daha iyi olur.
sanırım çocuklar için iştiraki nafaka mecburi.peki çocukların velayetini hakimmi belirliyor.bunu protokole yazmasak sorun çıkarmı?
İştiraki nafaka velayet sahibi ebeveyn in talebi varsa (yetişkin olmayana çocuk için) boşanma sırasında veya sonrasında belirlenir. Talep ediliyorsa protokolde belirtilir. Çocukların velayeti olağandışı durumlar hariç annede kalır. bu durum protokolde olmasa bile mahkemede gündeme gelir.
velayet sahibi talep ediyorsa mutlaka bir miktar çıkar. talep edilmiyor olsa bile bunu protokolde belirtmekte fayda var....sonradan oluşabilecek talebin geriye dönük işletilmemesi açısından. velayet olağandışı durumlar hariç annede kalır..ve protokolde olması gerekir.protokolun kapsamlı olması ilerde oluşabilecek sorunların önüne geçmek içindir. Burada velayet,ortak çocuklarla görüşme zaman dilimi,mal paylaşımı, boşanma nedeniyle maddi/manevi tazminattan feragat, iştiraki nafaka gibi ana başlıkların olması sizi ilerde oluşabilecek problemlerin KISMEN de olsa önüne geçecektir.
çocukların velayetini kendisine verdiğim takdirde maddi manevi hiç bişey talep etmiyor.nasıl bir protokol hazırlamalıyım,yada protokol sunmasak mahkemeye sözlü beyan etsek olurmu?
Protokol sunmak zor birşey değil. Protokol denilen şey anlaştığınız konuları yazıya döküp hakime vermektir.
Eşiniz maddi-manevi tazminat istemiyorsa, maddi ve manevi tazminattan feragat ediyorum diye yazabilirsiniz. Feragat etmek hukuki olarak tüm haklarından geriye dönmemek üzere vazgeçmek anlamına gelmektedir. Ama sadece maddi ve manevi tazminat istemiyorum diye yazılırsa, boşandıktan sonra size tazminat davası açma hakkı devam etmiş oluyor. Yukarıda sayın damn üyemizde bu konuda oldukça iyi açıklamış zaten konuyu.
Çocuklar annede kalacaksa protokole çocuklar için iştirak nafakası muhakak yazın. Eğer siz karar vermezseniz hakim res'en karar verecektir.