Annemi red etmek istiyorum ne yapmalıyım ?
Merhaba. Ben 17.07.1991 dooğuumluyum 16 yıldır annemi görmüyorum ve hiçbir şekilde görüşmedim. 4 yaşımda ebeveynlerim boşanmış ve o günden beri hiçbir şekilde benle irtibata geçmediği gibi son 2 yıldır benim aramalarıma rağmen benimle görüşmek istemedi. Anne tarafından akrabalarımla,ablamla sürekli görüşmeme rağmen annem benimle irtibata geçmiyor, mesajlarıma cevap atmıyor,aramalarımı cevaplamıyor. Bugün anneler günü diye son kez mesaj attım fakat yine cevap alamadım ve ben artık nüfus cüzdanımda dahi isminin yazmasını istemiyorum. Ne yapmalıyım ? Teşekkürler.
Cevap: Annemi red etmek istiyorum ne yapmalıyım ?
Belirtmeliyimki,Tmk.282 mdsinde belirtildiği üzere,anne ile çocuk arasında soybağı ilişkisi hukuken doğum olgusuyla gerçekleştiği için hukuken annenizi reddetme talebiniz sonuç bulmaz.Tıbbi açıdan nüfus kimliğinizde yazılı kimsenin sizi doğurduğu objektif olarak saptanmışsa,doğum olgusu siz ve bu kimse(istemesenizde anneniz) arasında soybağını hukuken kurar.
Evlatlık edinilerek gerçekleştiremem mi bu talebimi peki? Babamla yaşıyorum babam 2. evliliğini yaptı üvey annemin ismini yazdırmam mümkün deil mi ? Soy adımın,baba adımın değiştirilmesini talep etmiyorum zaten ?
Anneliğin reddi şeklinde bir düzenleme yoktur, böyle bir talep kabul göremez. Mirasın reddini düşünebilirsiniz.
Reddi anne davası açarsınız. Ancak böyle bir hukuki düzenleme olmadığından davanız reddolur.